RH: Privođenja zbog tragedije na A1

U nesreći 30. studenog poginule su 3 osobe, a sve tri u trenutku pogibije nalazile su se izvan vozila (Al Jazeera)

U Karlovačkom Županijskom državnom odvjetništvu se doznaje da su u vezi s teškom prometnom nesrećom na nadvožnjaku Krpanima na autocesti A1, 30. studenoga, privedene četiri osobe, sve četiri iz tvrtke HAC održavanje i naplata cestarine (HAC ONC) te da je kriminalistička obrada u tijeku. 

Od glasnogovornice ličko-senjske Policijske uprave Maje Brozičević doznaje se da su dvojica zaposlenici Tehničke jedinice Sv. Rok, a dvojica iz HAC ONC-a sjedišta u Zagrebu, javlja Hina.

Preminuo sudionik nesreće

Glasnogovornica Brozičević potvrdila je da je u Kliničkome bolničkom centru u Zagrebu na Rebru u subotu umro muškarac (1961.) iz Splita, sudionik prometne nesreće na nadvožnjaku Krpanima.

Kako je rekla, medicinska struka i istražitelji tek trebaju utvrditi je li njegova smrt izravna posljedica nesreće pa će se tek tada znati je li se broj poginulih povećao na četiri osobe.

Po izjavi županijske državne odvjetnice Gordane Križanić, četvorica danas uhićenih koji su na obradi u ličko- senjskoj Policijskoj upravi sutra će uz kaznene prijave biti dovedeni na ispitivanje u prostorije ŽDO-a stalne službe u Gospiću, gdje će ih osobno ispitati Gordana Križanić.

Hinin izvor, jedan od članova stručnog povjerenstva HAC-a koje je vodilo internu istragu o nesreći, a koji je htio ostati anoniman, potvrdio je da su uhićena dvojica voditelja iz sektora za održavanje HAC-ONC-a, jedan za tehničke poslove, drugi za elektroodržavanje, zatim voditelj smjera Sv. Rok kao koordinator te jedan od dvojice tog jutra dežurnih ophodara.

Hinin izvor također je rekao kako nije točno da stručno povjerenstvo nije utvrdilo odgovornost u HAC-ONC-u, kako je to pisao dio hrvatskih medija, nego je u njihovu izvješću koje je obuhvatilo sve službe jasno pisalo da nije riječ o propustu sustava, nego o “pojedinačnom operativnom propustu”, što današnja uhićenja i potvrđuju.

Ophodari odgovorni za rad zimske službe

Po operativnom programu radova održavanja autoceste u zimskom razdoblju 2013./2014. ophodari su navedeni kao vodeće osobe odgovorne i za nadzor i rad zimske službe.

Hrvatske autoceste – Održavanje i naplata cestarine potvrdile su u popodnevnom priopćenju da su uhićena njihova četiri djelatnika koja su odvedena pritvorskom nadzorniku ličko-senjske Policijske uprave.

Privedeni su pomoćnik direktora za tehničke poslove, voditelj tehničke jedinice, šef odjela za elektro i strojarsko održavanje te ophodar, navodi se u priopćenju.

Ledena kiša

HAC je u petak internom istragom utvrdio da nije bilo pogreški u sustavu rada zimske službe pa nisu prihvatili ostavke članova Uprave HAC ONC-a.

Stručno povjerenstvo HAC-a tada je utvrdilo da je pojava ledene kiše izravni uzrok prometne nesreće, ali da stanje na kolniku nije upućivalo na zamrzavanje kolnika zbog čega se nije provelo “preventivno posipanje”.

Nesreća se ogodila 30. studenoga kada su u lančanom sudaru 16 vozila na hrvatskoj autocesti A1 u Lici poginule 3, a ozlijeđeno je 17 osoba.

Sve tri osobe poginule su izvan automobila u naletu vozila, a jedna od njih bio je i policajac koji je izašao iz automobila kako bi regulirao promet.

Izvor: Agencije