Prometna radionica za kažnjenike u Hrvatskoj

U mjestu Popovača, udaljenom otprilike šezdeset kilometara od Zagreba, nalazi se zatvor za punoljetne muškarce, koji služe kaznu duže od šest mjeseci, a četvrtina zatvorenih je tamo zbog počinjenog kaznenog djela u prometu.

Za njih je organiziran poseban program rehabilitacije, u kojem prolaze prometnu radionicu i praktičan dio na poligonu za vožnju, a kako izgleda program sigurne vožnje za zatvorenike provjerila je reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Prije no što izađu iz zatvora, zatvorenici koji su počinili kazneno djelo u prometu moraju proći program sigurne vožnje, a do sada ih je u kaznionici kod Popovače u ovakvom tretmanu sudjelovalo najmanje 1.000.

Suočenje obitelji žrtava i počinitelja

Zahvaljujući donacijama, od sada će vozačke sposobnosti moći usavršiti na poligonu za vožnju.

„Samo otvaranje poligona je još jedan korak naprijed u provedbi programa. Poligon će služiti jednako tako za zatvorenike kao i za lokalne autoškole za obuku njihovih vozača koji polaze autoškole“, kaže Saša Rajić, upravitelj Kaznionice u Lipovici – Popovači.

Jedinstven je to program kojim se želi osvijestiti važnost opreza u prometu, koji je glavni uzročnik nasilne smrtnosti u Hrvatskoj, budući da se najviše nesreća na hrvatskim cestama događa zbog neprilagođene brzine uvjetima na cesti i to prilikom sudara vozila u pokretu, slijetanja s ceste ili, pak, u naletu automobila na pješake.

Nebojša Čelica iz Udruge obitelji osoba stradalih u prometu tako je izgubio kćer i danas želi pridonijeti smanjenju smrtnosti u prometu, pa sudjeluje u programu susreta obitelji žrtava prometnih nesreća i počinitelja.

„Dio nas je našao snage da dođe pred počinitelje. Koliko god oni mislili da im je u kaznionici teško, kada im ispričamo što proživljavamo i da smo praktički doživotno kažnjeni šalje im se jasna poruka“, navodi Čelica.

‘Pijane naočale’

Mnogi među zatvorenicima za volan su sjeli pod utjecajem alkohola, a Al Jazeerina reporterka Ana Mlinarić isprobala je tzv. pijane naočale, koje simuliraju 1,5 promila alkohola u krvi.

„S njima je teško pogoditi i kvaku automobila, jer je oštrina vida znatno manja nego u trijeznom stanju. Alkohol je ove godine bio uzročnik više od 3.500 prometnih nesreća, u kojima je smrtno stradalo 50 osoba“, konstatira Ana Mlinarić.

Crne brojke kažu da je u prvih deset mjeseci ove godine stradalo ukupno 310 osoba u gotovo 30.000 nesreća, dok je najmanje 13.000 njih ozlijeđeno.

Prema neslužbenim podacima, samo 30 posto vozača koji prouzroče prometne nesreće sa smrtnim posljedicama završe iza rešetaka. Najveća do sada izrečena kazna iznosila je osam i pol godina.

„Za nas je to apsolutno neprihvatljivo. Znači to nije razbiti čašu ili auto, pa reći: Nemoj više! To je ljudski život“, ukazuje Nebojša Čelica.

„Ako je išta grozno i besmisleno, onda je to jedna sekunda ili manje od toga u kojima se događaju tragedije i onima koji su stradali i onima koji su to napravili. Dakle, društvo mora napraviti sve da se to izbjegne“, navodi ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Kada odsluže svoju kaznu, vozači iz kaznionice kod Popovače ponovno će na cestu, a, zahvaljujući programu, ovoga bi puta trebali biti odgovorniji i oprezniji.

Izvor: Al Jazeera