Pitanje Kosova nije prepreka u odnosima CG i Srbije

Prvi put nakon deset godina, crnogorski premijer Milo Đukanović došao je u Srbiju.

Zajedno sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem poručio je kako nijedno pitanje više ne može da stoji na putu unapređenja odnosa dvije zemlje, pa ni Kosovo, koje je Crna Gora priznala, javlja reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Odnosi dvije zemlje, koji nisu bili na zavidnom nivou, značajno su otoplili dolaskom na vlast Tomislava Nikolića i Vlade Ivice Dačića i Aleksandra Vučića. Upravo ti ljudi, kako priznaje Đukanović, doprinijeli su ponovnom približavanju Crne Gore i Srbije.

“Danas su ti  odnosi uveliko ozdravljeni. Danas su ti odnosi veoma razuđeni i u stalnom usponu i u oblasti politike i ekonomije, i u oblasti posvećenosti demokratiji”, rekao je Đukanović.

Ekonomska saradnja

Ipak, između Beograda i Podgorice i dalje leži dosta otvorenih pitanja. Dvojica premijera nadaju se da će nedostatak platnog prometa biti riješen između banaka koje treba da pokažu veću zainteresovanost. Problem dvojnih državljanstava, odnosno činjenice da ih Crna Gora ne priznaje, a Srbija priznaje, riješiće se, kako kažu, približavanjem zemalja Evropskoj uniji.

Crnu Goru u 2014, kako navodi Đukanović, očekuje investicioni bum, te jačanje ekonomije, zbog čega upućuje poziv srpskim investitorima.

Beograd Podgoricu, s druge strane, zove da pokaže bliskost tako što će zajedno učestvovati, politički i ekonomski, na trećim tržištima

“To znači da guramo jedni druge kada je reč o evrointegracijama, da zajednički definišemo, artikulišemo nase zajedničke interese u svim oblastima , da u ekonomskim pitanjima koristimo naše prednosti i da zajednički nastupamo na trećim tržištima”, rekao je Dačić.

Problem priznavanja Kosova koji stoji između Podgorice i Beograda, neće više imati uticaja na razvoj odnosa, niti će, kako je rekao Dačić, Srbija sa Crnom Gorom zbog Kosova vježbati inaćenje.

Posjetu Beogradu premijer Crne Gore završio je odavanjem počasti ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću.

Milo Đukanović položio je vijenac u dvorištu Vlade Srbije na mjestu gdje je 12. marta 2003. godine ubijen Đinđić.

Na traci na vijencu piše: “Zoranu Đinđiću, prvom demokratskom premijeru Srbije, mom dragom prijatelju”.

Izvor: Al Jazeera