Milo Đukanović u zvaničnoj posjeti Srbiji

Milo Ðukanović dolazi u uzvratnu posjetu premijeru Srbije Ivici Dačiću (Tanjug)

Crnogorski premijer Milo Ðukanović boravit će u ponedjeljak i utorak u zvaničnoj posjeti Srbiji, prvoj nakon deset godina.

Ðukanović dolazi u uzvratnu posjetu premijeru Srbije Ivici Dačiću, a predviđeni su i razgovori s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, prvim zamjenikom premijera Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Parlamenta Nebojšom Stefanovićem.

S premijerom Ðukanovićem u posjetu Srbiji dolaze i ministri ekonomije i održivog razvoja i turizma, Vladimir Kavarić i Branimir Gvozdenović.

Tokom zvanične posjete Ðukanovića Srbiji može se očekivati konkretizacija nekih rješenja od interesa za građane obje zemlje, dogovorenih prilikom septembarske posjete Dačića Podgorici, piše Tanjug.

Napredak na evropskom putu

Srbija i Crna Gora su, nakon otopljavanja odnosa i niza susreta predstavnika dviju država, krenule u realizaciju više dogovorenih rješenja, poput zajedničkih aplikacija u fondovima Evropske unije za puteve i pruge i razmjene iskustava u eurointegracijama.

Ðukanović je posljednji put bio u Beogradu u martu 2003. godine, na sahrani ubijenog premijera Srbije Zorana Ðinđića.

Uoči prve zvanične posjete Srbiji nakon crnogorskog osamostaljenja Ðukanović je kazao da obje zemlje, “kao nezavisne države, stabilno napreduju na putu evropskih integracija”.

On je u autorskom tekstu za beogradski nedjeljnik NIN podsjetio da je Crna Gora već u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji, a da će Srbija vrlo brzo početi s tim procesom.

“Saradnja koju već ostvarujemo na tom poslu doprinosi jačanju povjerenja i naših ukupnih odnosa”, smatra Ðukanović.

On je dodao da je u Beograd dolazio s “pomućenim osjećanjima”.

“Ne mogu da zaboravim Zorana Ðinđića i njegovu sahranu kao povod za jedan od mojih posljednjih boravaka tamo, niti da sakrijem zadovoljstvo što današnja vlast u Srbiji istrajava na njegovoj evropskoj viziji”, napomenuo je Ðukanović.

Dodao je da nijedan potez Crne Gore nije bio uperen protiv Srbije i Srba, ma gdje živjeli, niti će se to ikada desiti.

‘Prekinuti lošu nit’

Vučić je kazao da Beograd želi da ima najbolje moguće odnose s Crnom Gorom.

On je ocijenio da u odnosima Srbije i Crne Gore slijedi period dobrih odnosa, dodajući da će zvanični Beograd uraditi sve da saradnja dviju država bude za primjer u regionu.

“Hoćemo najbolje moguće odnose, odnosno da takvi budu i u budućnosti. Hoćemo da svi znaju koliko je nama u Srbiji važna Crna Gora i da svi u Crnoj Gori znaju koliko je Srbija njima važna”, rekao je Vučić.

Televiziji Crne Gore Vučić je kazao da će zvanični Beograd sarađivati s crnogorskim vlastima u interesu boljitka obje države.

“Da li je naš cilj dobar odnos sa Crnom Gorom? Ja mislim da jeste i nikoga neću da lažem da nije. Međutim, ako već jeste onda mi poštujemo legalno izabranu vlast u Crnoj Gori i razgovaraćemo sa njenim predstavnicima i tu nema ništa da se krije”, istakao je Vučić i dodao da je legitimno to što ga zanima kako će da žive Srbija i Crna Gora.

“Ako mislite da Srbija i Crna Gora mogu da žive bolje tako što će jedni u klin, a drugi u ploču – onda niko neće imati boljitak”, rekao je Vučić, naglasivši da je bilo potrebno “prekinuti lošu nit u odnosima Srbije i Crne Gore”.

Izvor: Agencije