Kosovo: Izdate prve biometrijske lične karte

Biometrijske lične karte su visokog kvaliteta, zato što u čipu imaju podatke koji će biti obavezni za sve zemlje EU-a od 2015. godine (Anadolija)

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova u ponedjeljak je održana ceremonija izdavanja prvih biometrijskih ličnih karata građanima Kosova.

Prve biometrijske lične isprave uručili su po jednom predstavniku albanske, srpske i turske zajednice ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi i ambasadori Turske i Njemačke na Kosovu, Peter Blomeyer i Songul Ozan, prenosi Anadolija.

Rexhepi je istakao da je početak izdavanja biometrijskih ličnih karata za Kosovo važan dan, jer predstavlja još jedan ispunjen kriterij za viznu liberalizaciju i za evropske integracije.

Nemogućnost falsificiranja

“Ove biometrijske lične karte su visokog kvaliteta, zato što u čipu imaju podatke koji će biti obavezni za sve zemlje Evropske unije od 2015. godine”, kazao je Rexhepi.

On je naglasio da je biometrijska lična karta visoko sigurna i da se ne može falsificirati, te da će građani imati puno koristi, jer će u zemlje s kojima Kosovo ima sporazume moći putovati samo s njom, bez pasoša.

“Za sada imamo sporazume s Albanijom i Crnom Gorom, a predviđen je i sporazum s Makedonijom. Ima i drugih beneficija, kao što su siguran pristup internetu, dakle to je i pasoš za internet, jer svaka lična karta ima svoj lični kod”, rekao je ministar.

Ceremoniji izdavanja prvih biometrijskih ličnih karata prisustvovala su i tri turska poslanika u Skupštini Kosova, kao i ministar javne administracije Kosova Mahir Yagcilar, koji je naglasio da se prvi put u kosovskim dokumentima koristi i turska abeceda. 

Važan dan

“Za nas, kosovske Turke, ovo je jako važan dan, za koji smo puno radili i u Skupštini i u Vladi Kosova. Sada imamo biometrijske lične karte na turskom jeziku i za nas je ovo jako važan dan”, poručio je ministar Yagcilar.

Kemal Mercan, jedan od trojice građana koji su dobili prve biometrijske lične karte, zahvalio se turskim predstavnicima i istakao: “Lična karta ima svoj čip, ne može se falsificirati i možeš putovati u evropske zemlje.”

Proizvodnju biometrijskih ličnih karata za kosovske građane na tenderu je dobila njemačka kompanija Giesecke& Devrient, a cijeli projekat je vrijedan 7,8 miliona eura.

Planirano je da se izda blizu 1,7 miliona biometrijskih ličnih karata u naredne tri godine, a pojedinačno će koštati 10 eura.

Izvor: Agencije