Korupcija, zajednički problem regiona

Sigurnosna situacija u BiH, prema Radončićevim riječima, na nivou je svih postkonfliktnih društava (Anadolija)

Dvodnevna Regionalna konferencija zemalja jugoistočne Evrope, povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije i obilježavanja desete godišnjice od usvajanja i otvaranja za potpis Konvencije Ujedinjenih naroda o borbi protiv korupcije, počela je u ponedjeljak u Sarajevu, javlja Anadolija.

Cilj konferencije je pregled aktivnosti koje se poduzimaju u borbi protiv korupcije, upoznavanje s politikama i strategijama, razmjena informacija i iskustava, kao i identifikacija područja u kojima je potrebno poboljšati borbu protiv koupcije, posebno u svjetlu procesa pristupanja Evropskoj uniji.

“Sarajevo je domaćin velikog međunarodnog skupa. Tu su eksperti iz više od 20 zemalja EU-a. Cilj je vrlo jasan – smanjiti korupciju svugdje, naročito u Bosni i Hercegovini, jer smo mi, nažalost, kada je korupcija u pitanju, među prvim zemljama Evrope”, rekao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić.

Na redu tužilaštva

Govoreći o tome kako smanjiti korupciju u Bosni i Hercegovini, Radončić kaže da je predloženo nekoliko značajnih zakonskih akata, među kojima je i zakon o zaštiti svjedoka.

On je napomenuo kako postoje planovi za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini, da na tome naporno rade agencije za provođenje zakona, te da su na redu tužilaštva.

“Očekujem da ćemo u tom smislu imati mnogo energičnije i snažnije akcije, gdje neće biti nedodirljivih”, kazao je Radončić.

Sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini, prema njegovim riječima, “na nivou je svih postkonfliktnih društava, a na nivou regiona – niti bolja, niti gora”.

‘Korupcija utječe na sve’

Saradnju država Jugoistočne Evrope posebnom videoporukom pozdravio je Juri Fedotov, direktor Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal.

“Korupcija utječe na sve i svugdje”, poručio je Fedotov i naglasio da je to zajednički problem regiona, zbog čega UN podržava svaku vrstu saradnje na planu borbe protiv korupcije.

Konferenciju su organizirali Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ured UN-a za droge i kriminal (UNODC), u saradnji s UNDP-om i Evropskom komisijom, a prate je učesnici iz zemalja regiona, međunarodnih organizacija i predstavnika nevladinog sektora.

Izvor: Agencije