Roditelji negirali navode ministra RS-a

Roditelji iz Konjević Polja tvrde da s njima niko nije pregovarao (Al Jazeera)

Roditelji djece iz Konjević Polja nastavljaju proteste ispred Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu.

Dogovor sa ministrom prosvjete bh. entiteta Republika Srpska da nakon četiri mjeseca djeca konačno krenu u školu, do danas nije postignut.

Djeca bi mogla izgubiti cijelu školsku godinu, no ministar Goran Mutabdžija tvrdi kako vjeruje da će većina njih, ipak, sutra doći na nastavu.

Roditelji traže da se ispoštuju njihovi zahtjevi za nacionalnom grupom predmeta, u okviru koje bi djeca izučavala i bosanski jezik, ali i da se promijeni sastav Školskog odbora, te osigura voda za piće.

‘Pokušaj varanja’

Predstavnici roditelja okupljeni ispred OHR-a demantiraju informacije da su proteklih dana imali sastanak sa resornim ministrom. Tvrde da njihova djeca ni sutra neće ići u školu.

“Oni govore od drugog septembra da će djeca sutra, prekosutra krenuti… Jasno je, mi smo rekli da djeca neće krenuti u školu dok se ovo ne ispoštuje, dok se ta elementarna prava ne ispune. Ako on [ministar Goran Mutabdžija] pokušava preko javnih medija da nekog zavara, nismo mi ovce… Mi smo tu, znamo šta se dešava. S nama nisu ni razgovarali, ni pregovarali”, kaže Senad Muminović, predstavnik roditelja.

Od 2. septembra učenici bošnjačke nacionalnosti ne pohađaju nastavu, jer Ministarstvo prosvjete RS-a nije ispunilo zahtjeve roditelja da djeci omogući nastavu po programu nacionalne grupe predmeta i da adekvatno riješe pitanje nacionalnog sastava Školskog odbora.

Izvor: Al Jazeera