Josipović: Referendum o ćirilici neustavan

Josipović podijelio svoj stav o tvrdnjama Stožera da je prikupio 650.000 potpisa, te da ne odustaje od referenduma (AFP)

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u subotu da referendumsko pitanje koje oko dvojezičnosti predlaže Stožer za obranu hrvatskog Vukovara nije u skladu s Ustavom, ističući da Hrvatska ne bi smjela ići na solucije koje idu na umanjivanje prava nacionalnih manjina.

Josipović je novinarima rekao svoj stav o tvrdnjama Stožera da je prikupio 650.000 potpisa, te da ne odustaje od referenduma.

“Kao prvo, treba vidjeti što su prikupili. Postoji procedura da se utvrdi broj prikupljenih potpisa. A kao drugo, za utvrđivanje je li određeno pitanje u skladu s Ustavom i zakonom ili nije, postoji određena procedura koju treba poštivati. Ako mene pitate, mislim da Hrvatska ne bi smjela ići na solucije koje idu na umanjivanje prava manjina, postoje ustavna načela, i po mome sudu, referendum, pa i pitanje kako je postavljeno, nije u skladu s Ustavom”, istaknuo je.

Zahtjev laburista

Upitan misli li da bi se o tom pitanju trebao očitovati Ustavni sud, što traže Hrvatski laburisti, Josipović je odgovorio da postoji procedura koja se mora poštivati.

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar uputio je otvoreno pismo Ustavnom sudu u kojem traži da se ispita ustavnost pitanja o referendumu ćiriličnih napisa u Hrvatskoj.

Lesar u otvorenom pismu kaže:

“Budući da se navedeno referendumsko pitanje odnosi na prava pripadnika svih nacionalnih manjina u Hrvatskoj, te da se njime može ugroziti načelo nacionalne ravnopravnosti zagarantirano Ustavom, kao i Ugovorom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, pozivamo Ustavni sud da iskoristi svoje ovlasti i očituje se o ustavnosti  ove inicijative, ne čekajući daljnje postupanje građanske inicijative ili Hrvatskog sabora.”

Lesar također objašnjava da bi se reagiranjem Ustavnog suda izbjeglo daljnje produbljivanje društvenih podjela i stvaranje atmosfere napetosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije