Sindikati: Ovo je najgora vlada za radnike

Hrvatske sindikalne središnjice danas su na Markovu trgu kod sjedišta Vlade održale prosvjed pod nazivom “Stop nasilju nad radnim zakonodavstvom”.

Prosvjednici su se okupili na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića, a potom su se u 10 sati u koloni uz zviždaljke i transparente uputili Prema Markovu trgu, gdje se okupilo više od 1.000 ljudi.

Prosvjed je organiziran zbog, smatraju sindikati, neprihvatljivih izmjena radnog zakonodavstva – Zakona o radu (ZOR), Zakona o povremenim poslovima i Zakona o mirovinskom osiguranju, kojima se, kako tvrde, vrši nasilje nad hrvatskim radnicima i njihovim pravima.

Prosvjed protiv izmjena radnog zakonodavstva na Markovu trgu prerastao je u prosvjed protiv Vlade, koju su sindikalni čelnici ocijenili “najgorom Vladom za radnike u zadnjih 20 godina”.

Na prosvjedu, na kojem je po policijskoj procjeni sudjelovalo 1.400 sindikalaca, čelnici pet sindikalnih središnjica prozivali su Vladu za nesposobnost, bahatost i socijalnu neosjetljivost.

‘Najtvrđa neoliberalna vlada do sada’

Poručili su Vladi da pozove sindikate za pregovarački stol i da povuče prijedlog novog Zakona o radu, jer ih “narod koji ih je doveo na vlast s nje može i maknuti”.

Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske ponovio je zahtjev za smjenom ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, kojeg je optužio za nevjerodostojnost i nesposobnost vođenja socijalnog dijaloga.

“Ova Vlada tzv. socijaldemokrata pokazala se najtvrđom neoliberalnom vladom do sada. Nisu uspjeli pokrenuti gospodarstvo i otvoriti radna mjesta. Jedino što znaju je zavaditi ljude da mogu vladati”, ustvrdio je Novosel i poručio premijeru Zoranu Milanoviću i ministru Mrsiću da je za njih “utakmica završena”.

“Imate još kratko sudačko vrijeme – ili ćete prihvatiti sindikalne zahtjeve ili vas neće biti”, zaprijetio je Novosel, čiji je govor pozdravljen uzvicima odobravanja i zviždanjem Vladi.

Europska podrška sindikatima

Europska konfederacija sindikata (ETUC) uputila je danas pismo premijeru Zoranu Milanoviću i ministru rada i mirovinskog sustava Mirandu Mrsiću, u kojem izražava duboku zabrinutost zbog pogoršavanja radnog i socijalnog zakonodavstva i socijalnog dijaloga u Hrvatskoj.

U pismu, između ostalog, stoji kako su predloženim izmjenama ZOR-a posebno neprihvatljive odredbe o organizaciji i raspodjeli radnog vremena, kojima se dopušta čak 56 sati rada tjedno, odnosno 60 sati na temelju kolektivnog ugovora, što će poslodavac uređivati sam, u svim sektorima za sve radnike, a istovremeno prekovremeni rad pojedinog radnika može trajati duže od 180 sati godišnje.

Konfederacija je, također, zabrinuta zbog predloženog snižavanja prava agencijskih radnika, a na taj način i ostalih radnika zaposlenih kod korisnika, te radnika općenito. Smanjuje se niz drugih prava, a ETUC posebno snažno odbacuje mogućnost uvođenja dodatnog ograničavanja prava na štrajk.

ETUC poziva Milanovića i Mrsića da povuku te zakone iz procedure, te da u praksi potvrde svoju predanost istinskom i sadržajnom socijalnom dijalogu na temelju povjerenja i uzajamnog razumijevanja.

 

“Kad vas ‘izraubaju’ odbacit će vas i zaposliti preko agencije nekog drugog na sat-dva dnevno. Svi ćemo postati socijalni slučajevi”, poručio je Novosel radnicima, govoreći o ciljevima izmjena radnog zakonodavstva.

Okupljene je izvijestio o pismu Europske konfederacije sindikata poslanom premijeru Milanoviću i Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, kojim ih se poziva na povlačenje spornih zakonskih prijedloga, te istinski i sadržajni socijalni dijalog.

‘Igraju se Vlade na naš račun’

Ozren Matijašević iz Hrvatske udruge radničkih sindikata ocijenio je da “nikada u Hrvatskoj nisu bila lošija vremena sa zločestijim i nesposobnijim gazdom”.

“Nesposobni i bahati igraju se Vlade na naš račun. Ako ih ne spriječimo bit će još gore”, rekao je Matijašević, te ustvrdio da je cilj tri nova zakona (o radu, o povremenim poslovima i mirovinskom osiguranju) uspostava novih uvjeta, u kojima će radnik biti što jeftiniji i lako zamjenjiv.

Sindikati će tome biti nepremostiva prepreka, ustvrdio je Matijašević, poručivši Vladi da joj je “kreditni rejting smeće”, te da je “tek nakon pola mandata pokazala svoje pravo lice, zabranjujući štrajkove, uvodeći radne obaveze i izručujući radnike zakonodavnom tsunamiju”.

“Uvode nam vaučere, jer računaju da nisu oni ti koji će raditi preko vaučera”, istaknuo je Damir Jakuš (Udruga radničkih sindikata Hrvatske), dok je Branimir Mihalinec (Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja) upozorio da Vlada želi ukinuti sindikate i sve zakone koji štite radnike, kako bi od Hrvatske stvorila zemlju blagostanja. “Ako ostanu još dvije godine na vlasti, iza njih će ostati spaljena zemlja”, ustvrdio je Mihalinec.

Uručili Vladi ‘OTKAZ’

“Izigrali su sve – nezaposlene, umirovljenike, radnike i mlade, sve – osim sebe i svojih”, optužio je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata, te istaknuo da je “ovaj ZOR sramna ponuda, koju radnici ne mogu prihvatiti”.

“Ministre Mrsiću, prihvatite naše zahtjeve ili odstupite, jer ovakav ZOR kakav vi predlažete neće proći. Nećete nas tjerati da radimo do smrti kako bismo vas manje koštali u mirovini”, rekao je Sever. 

Pritom je Vladi koja se, kaže, okrenula od radnika i naroda simbolično darovao natpis “OTKAZ” u čizmu uoči sutrašnjeg blagdana sv. Nikole.

Govori svih pet čelnika praćeni su povicima odobravanja i zviždanjem Vladi okupljenih sindikalaca, kojima su podršku dali Hrvatski laburisti. Prosvjednici su uz sindikalne zastave nosili transparente s porukama vladajućima. 

“Vaše promašene odluke plaćamo našim novcem”, “Padaj Vlado i nepravdo”, “Outsourcajmo Vladu”, “SDP i HDZ – grobari Hrvatske” i dr.

Prosvjedna kolona na Markov je trg stigla sa glavnog zagrebačkog trga Zakmardijevim stubama, jer im nije bio dopušten prolaz Radićevom ulicom.

‘Vlada se povlači na pričuvni položaj’

Sindikati spornim ne drže samo prijedlog izmjena Zakona o radu, koji je Ministarstvo rada jučer privremeno povuklo iz procedure, nego još 11 zakona iz te domene koji su u proceduri, kaže predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević

Tim se zakonima, smatra Matijašević, zapravo, provodi tortura nad hrvatskim radnicima, a njima se ništa dobro neće postići. “Time se neće zaustaviti niti kriza niti raspad gospodarstva, niti će se pokrenuti njegov kotač”, kaže Matijašević za Al Jazeeru.

Matijašević kao probleme ističe posebno mogućnost produljenja radnog vremena tjedno na 56 sati, te to što će izmjene, kaže, dovesti do toga da će se zapošljavanje u Hrvatskoj odvijati putem agencija i da će tako, smatra, radnici postati roba.

Krešimir Sever jednako opasnim kao i ZOR, pa čak i opasnijim, smatra Zakon o povremenim poslovima, a to što je Vlada ZOR privremeno povukla iz procedure i što ga namjerava pustiti u siječnju sindikatima, kaže, nije znak da bi trebali slaviti, jer su već navikli na slične manevre.

“Očito da se Vlada povlači na pričuvni položaj, gdje će se, vojnom terminologijom rečeno, pregrupirati i onda ponovo udariti dalje uz potporu poslodavaca”, rekao je Sever za Al Jazeeru.

Prema njegovim riječima, Vlada tim potezom samo traži nove manevarske prostore. Iako je ministar rada Mirando Mrsić jučer izjavio da se ZOR privremeno povlači kako bi se utvrdilo je li prijedlog izmjena usklađen s pravnom stečevinom EU-a, a ne zbog straha od sindikata, ali i da bi se dobio i ‘time-out’ za dodatno usklađivanje sa socijalnim partnerima, Sever smatra da su neslaganje sindikata i najave akcija, ipak, zabrinuli Vladu.

Matijašević: Neka Mrsić organizira pregovarački sastanak 

Ozren Matijašević je, komentirajući usklađivanje Zakona s pravnom stečevinom EU-a, rekao kako za to nema potrebe kada je usklađivanje s propisima EU-a, kaže, učinjeno 2010. godine.

Prema njegovim riječima, ono što je potrebno jeste da ministar Mrsić organizira pregovarački sastanak na kojem će se sindikate napokon saslušati.

“Ako se ima razuma, u što osobno sumnjam, pozvat će nas se za pregovarački stol i uvažiti argumente. Ako se nema razuma, što je vjerojatno, onda ćemo zajedno svih pet sindikalnih središnjica biti prepreka takvom načinu upravljanja”, kaže Matijašević.

Dodaje da ni traženje izvanrednih izbora nije isključeno, jer, kako je rekao, aktualna Vlada ili je nesposobna ili ne želi raditi u korist građana.

Ministar Mrsić najavio je da će Zakon u proceduru krenuti u siječnju. Ukoliko bude tako, najavljuju Sever i Matijašević, sindikati će pokrenuti izjašnjavanje članstva o spremnosti na štrajk i potom generalni opći štrajk.

Ministar Mrsić je, pak, jučer ponovno istaknuo da se izmjenama ZOR-a i ostalih zakona nastoji povećati konkurentnost Hrvatske, očuvati radna mjesta i pomoći otvaranju novih.

Izvor: Al Jazeera i agencije