Kosor: Sanader objasnio, ja potpisala

Kosor je nakon izbornog poraza krajem 2011. postala saborska zastupnica i na toj dužnosti ostala četiri godine (EPA)

Bivša predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor posvjedočila je danas na suđenju svojem prethodniku Ivi Sanaderu da je ona potpisala odluku o kupovini zgrade u Planinskoj za potrebe Ministarstva regionalnog razvoja, ali nakon što je na užem kabinetu premijer detaljno objasnio kako je ta kupovina u interesu države. 

Kosor se prisjetila kako je Sanader na užem kabinetu Vlade 2009. godine podrobno objasnio da je kupovina te zgrade u interesu Vlade i države, jer će se time uštedjeti troškovi za najam, s obzirom na to da je Ministarstvo regionalnog razvoja, koje je vodio Petar Čobanković, bilo dislocirano na više mjesta, pa je plaćalo visoke najamnine.

Bivša hrvatska premijerka ispričala je na zagrebačkom Županijskom sudu kako je premijer odredio da, uz njega, samo ona može potpisivati odluke Vlade, te da bi premijer i odredio odluke koje je ona trebala potpisati, javlja Hina.

“Svaki put na otvorenom dijelu sjednice Vlade on bi na dnevnom redu križićem označio odluke koje bi on potpisao, a za ostalo se podrazumijevalo da ću potpisati ja”, kazala je Kosor.

‘Odluka o kupovini zgrade usvojena bez rasprave’

Kosor tvrdi da je točka o kupovini zgrade bila uvrštena na dnevni red na užem kabinetu Vlade, a kad ju je ona pročitala na zatvorenom dijelu sjednice Vlade usvojena je jednoglasno bez rasprave.

Objasnila je da na zatvorenom dijelu sjednice nije bilo rasprave, jer bi se sve raspravilo na sjednici kabineta.

“Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade ja sam pročitala odluku, pitala ima li netko nešto za raspraviti, podsjetila da je to već raspravljeno, svi su bili za, nitko se nije javio, predložila sam da pređemo na glasanje”, kazala je Kosor, dodavši da je ona potpisala odluku.

Nakon što je Kosor postala premijerka, predloženo je da zgrada, odnosno financijske obveze, pređu u nadležnost Ministarstva poljoprivrede, na čije je čelo došao Petar Čobanković.

Kosor je ispričala da je Ministarstvo regionalnog razvoja u međuvremenu riješilo svoje probleme s prostorom, ali da je Ministarstvo poljoprivrede s time imalo velike probleme, što je uvodno obrazložio Petar Čobanković.

Prigovor na iskaz Kosor

Sanader i njegova obrana uložili su prigovor na iskaz Jadranke Kosor, tvrdeći da točka o kupovini zgrade nije bila uvrštena u dnevni red i da nije raspravljena na užem kabinetu Vlade.

Sud je zabranio odgovore na pitanja kojima je obrana tražila od Kosor da objasni kako je znala da će biti podignuta optužnica protiv Sanadera prije nego se to dogodilo.

Branitelj Čedo Prodanović je Kosor pitao je li ona poslala Europskoj komisiji pismo u kojem je navedeno da se uskoro podižu nove optužnice, između ostalih i protiv bivšeg premijera i je li u DORH slala svjedoke koji su teretili Sanadera.

Kosor je danas ispitana na prijedlog hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), ali će u slučaju Planinska trebati svjedočiti i na prijedlog obrane.

Sanader je svoju nasljednicu u Vladi i stranci, koja ga je u konačnici izbacila iz HDZ-a, u drugim postupcima optužio da je u dogovoru s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem inicirala njegov kazneni progon.

U slučaju Planinska Sanaderov suoptuženik Stjepan Fiolić je priznao da je nakon nezakonite kupoprodaje zgrade u Planinskoj bivšem premijeru predao više od 17 milijuna kuna provizije.

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka 2009. godine u procjeni, navodno, udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade, prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna (otprilike 10 i  pol milijuna eura) kupilo Ministarstvo regionalnog razvoja Petra Čobankovića, koji je nakon nagodbe s USKOK-om osuđen na rad za opće dobro.

Izvor: Agencije