Porodice sa Kosova traže istinu o nestalima

Nezadovoljni saradnjom Prištine i Beograda na otkrivanju sudbine nestalih nakon rata 1999. godine, članovi porodica nestalih osoba sa Kosova protestirali su u centru kosovskog glavnog grada.

Traže da tema o sudbini nestalih bude prioritet u dijalogu o normalizaciji odnosa, budući da je, prema podacima Fonda za humanitarno pravo i Udruženja porodica nestalih lica Kosova, u sukobu krajem ‘90-ih ubijeno i nestalo 13.526 osoba. I dalje se traga za 1.719 osoba.

Demonstrante je posjetio i predsjednik kosovske Skupštine Jakup Krasniqi, kojem su ponovili da samo traže odgovor o sudbini nestalih članova svojih porodica.

“Do sada sam se nadala kako ću pronaći brata. Nakon rata, brojni predstavnici međunarodnih organizacija dali su nam nadu da će ga pronaći. Prošle su mnoge nove godine, a ja sam se nadala kako ćemo ga pronaći iduće godine. Sada nema tih posjeta, a ja se još nadam da je živ, iako niko neće da nam pomogne da pronađemo odgovor. Niko ne traga za njima. Naši političari vode dijalog sa Srbijom, ali pitanje nestalih osoba nije na dnevnom redu. To bi se trebalo promijeniti”, kaže Myrvete Hoti Kasumi.

Traže 1.719 nestalih

Haki Kasumi iz Udruženja porodica nestalih lica Kosova ukazuje kako članovi tog udruženja imaju samo jedan elementarni zahtjev – raditi više u rasvjetljavanju sudbine 1.719 nestalih građana Kosova.

“Mi, članovi porodica nestalih, čekamo informacije šta se desilo s njima”, kaže Kasumi.  

“Oni koji vode dijalog sa Srbijom trebali bi insistirati da Srbija treba prihvatiti krivicu, jer se u Srbiji zna gdje su masovne grobnice, jer je država uradila to. Možda su pojedini kriminalci vršili ubistva, ali država Srbija je prikrivala zločin i oni bi trebali biti odgovorni za to”, navodi Jakup Krasniqi, predsjednik Skupštine Kosova.

Više o zahtjevima porodica nestalih donosi Al Jazeerin reporter Avni Ahmetaj, navodeći kako se ni 14 godina nakon rata još ne zna sudbina više od 1.700 nestalih osoba sa Kosova, od kojih su blizu 450 njih Srbi i Romi.

Tema razgovora premijera

Ponavlja kako članovi porodica traže da nestale osobe budu glavna tema dijaloga premijera Kosova i Srbije, koji će se na novom sastanku ponovo naći narednog mjeseca u Briselu.

“Nedavno je u Srbiji otkrivena nova lokacija za koju se sumnja kako bi mogla biti masovna grobnica, u kojoj se, prema podacima Komisije za nestale  Kosova, nalaze tijela najmanje 300 Albanaca. Posmrtni ostaci su pronađeni ispod asfalta parkinga preduzeća Kosmet Put, blizu prelaza Kosova i Srbije, u opštini Raška. Sumnja se kako se tijela nalaze i ispod temelja zgrade ovog preduzeća. Članovi porodica nestalih sumnjaju kako je ona i izgrađena nakon 1999. godine, kako bi se prikrio zločin”, navodi Ahmetaj.

Još se ne zna kada će iskopavanje na toj lokaciji početi i koliko će trajati, javlja Ahmetaj i prenosi riječi članova porodica nestalih, koji kažu da “vlasti u Srbiji imaju sve informacije o ubistvima počinjenim na Kosovu, ali neće da ih objave”.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO