Počelo hemijsko čišćenje vode u Užicu

Zabrana korištenja vode za piće i za spremanje hrane uvedena je u Užicu u četvrtak uvečer zbog pojave algi u jezeru Vrutci (Al Jazeera)

Užički Vodovod počeo je sa hemijskim prečišćavanjem vode od algi iz akumulacije Vrutci, zbog čije pojave je u ovom gradu već nekoliko dana zabranjeno korištenje vode za piće i kuhanje.

Direktor Vodovoda Dragan Simić rekao je Tanjugu da je u ponedjeljak oko 18 sati montirana oprema i da se počelo sa prečišćavanjem na cjevovodu sirove vode, koji ide od akumulacije Vrutci do postrojenja na užičkim Terazijama.

“Prve rezultate o efektima tretiranja imaćemo posle 72 sata, a nakon toga šaljemo prve uzorke na ispitivanje u Institut za javno zdravlje ‘Batut’. Naravno, sa Zavodom za javno zdravlje Užice imamo dnevnu komunikaciju i rade se svakodnevna, manja uzorkovanja”, naglasio je Simić.

Tretiranje vode

Tretiranje vode obavlja se hlor-dioksidom, koji je efikasnije sredstvo od hlora, ali skupo da bi se koristilo u redovnoj proceduri prečišćavanja.

Simić pojašnjava da će se voda tretirati na ovaj način sve dok ne stigne potvrda da je dobra i da može da se koristi za piće i za spremanje hrane.

On kaže da se jezero Vrutci od algi mora očistiti mehanički, ali da čišćenje ne može obaviti sam užički vodovod, već da se moraju uključiti grad i republika.

Zabrana korištenja vode za piće i spremanje hrane uvedena je u Užicu u četvrtak uvečer zbog pojave algi u jezeru Vrutci.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO