Josipović: Vukovar je bio pokušaj razdora

Sva događanja u Vukovaru u protekla dva mjeseca bila su neuspješni pokušaj unošenja razdora u nacionalno tkivo, izjavio je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović u intervjuu za Al Jazeeru.

“Srećom, reakcije su bile suprotne. Vidjeli ste rekaciju medija i viđenijih ljudi o tome”, rekao je Josipović.

Kada je u pitanju uvođenje ćirilićnog pisma, Josipović je kazao je Vlada Hrvatske u tome bila principijelna, da je inzistirala na provođenju zakona te da bi to „trebalo cijeniti“.

BiH mora sama riješiti svoje probleme

Na pitanje reporetra Al Jazeere Ivana Čorkala kako ocjenjuje godinu na izmaku, a budući da je Hrvatska pet mjeseci te godine provela kao članica Europske unije, Josipović je rekao: “Osjećaju su podijeljeni. S jedne strane smo ostvarili taj zaista veliki uspjeh – članstvo u EU, to nije bio samo, što bi rekli, tabla na vratima, nego iza toga stoje provedene reforme, a s druge strane nismo uspjeli riješti gospodarstvenu krizu.”

Hrvatski predsjednik je kazao kako bi volio vidjeti zemlje iz regije u Evropskoj uniji te da će im Hrvatska pomoći na tom putu.

Konkretno, kada je riječ o Srbiji, rekao je da je ona sporazumom s Kosovom pokazala u kojem pravcu ide, a kad je u pitanju Bosna i Hercegovina – da ona ima vlastite probleme, s kojima se sama mora suočiti i riješiti ih.

Dodao je i da je Hrvatska prijemom u EU postala bolje društvo te isto poželio i susjednim državama koje su na putu prema Uniji.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO