Učitelji u RH prijete prosvjedima i sudovima

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske prijeti kaznenom prijavom protiv ministra Jovanovića ako ne isplati sredstva (Al Jazeera)

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod pozvao je u utorak hrvatskog premijera Zorana Milanovića da Vlada na sjednici u četvrtak donese odluku da se zaposlenicima u osnovnom i srednjem školstvu iz proračunske pričuve isplate troškovi prijevoza na posao.

Izostane li takva odluka, predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić zaprijetio je na konferenciji za novinare u Zagrebu da će prosvjetari, umjesto na radnim mjestima, biti na prosvjednim skupovima i pokrenuti sudske sporove, javlja Hina.

U Preporodu za manjak proračunskog novca za učitelje i nastavnike izravno odgovornim smatraju ministra znanosti, prosvjete i sporta Željka Jovanovića, jer nije dobro predvidio potrebnu količinu novca za podmirenje svih obveza.

‘Dvostruka adventska čestitka’

Također tvrde da je, zbog neusklađivanja granskih kolektivnih ugovora s temeljnim kolektivnim ugovorom, odgovoran za neplanirane proračunske troškove.

Stipić je podsjetio da su prosvjetari u ponedjeljak potpisanim Dodatkom II. Temeljnom kolektivnom ugovoru ostali bez božićnice i regresa te da su im smanjene dnevnice i jubilarne nagrade u ovoj i iduće dvije godine.

Nakon toga stigla im je “dvostruka adventska čestitka” ministra Jovanovića o smanjenju prosinačkih plaća za dodatke te uskrata isplate putnih troškova.

“Očigledno su nam lagali tvrdeći da neće biti smanjena plaća”, rekao je Stipić.

Pojasnio je da će prosinačke plaće biti umanjene za očekivano uvećanje za prekovremeni, smjenski i dvokratni rad te rad vikendom, kao i plaćanje zamjene u razdoblju do 10 dana.

Kako više od tri četvrtine svih zaposlenika u osnovnim i srednjim školama prima neko od tih uvećanja, jasno je da će prosinačke plaće biti umanjene od 100 do 700 kuna (13 do 50 eura), tvrdi Stipić.

Jovanović je uputio dopis školama da u prosincu neće biti isplate naknada za prijevoz na posao, koje iznose od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna, kazao je Stipić, napominjući da se ta naknada, prema Kolektivnom ugovoru, mora isplatiti najkasnije posljednjeg dana u mjesecu za idući mjesec. 

Sindikati prijete kaznenom prijavom

Po njegovoj procjeni, radi se o iznosu između 40 i 60 milijuna kuna (5,5 do devet milijuna eura).

Dopis ministru Jovanoviću uputio je i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec, koji upozorava da će, u slučaju nepoštivanja Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama, uputiti sve oštećene prosvjetne radnike na pokretanje tužbi za ostvarenje prava.

Podsjeća da je, sukladno Kaznenom zakonu, neisplata plaće ili dijela plaće kazneno djelo i poziva Jovanovića na izvršenje svih obveze prema zaposlenicima u srednjoškolskom sustavu.

U suprotnom, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske podnijet će kaznenu prijavu nadležnom Državnom odvjetništvu protiv ministra Jovanovića, najavio je Mihalinec.

Izvor: Agencije