Prijedlog budžeta pred Skupštinom Srbije

Predlog budžeta Srbije za narednu godinu našao seu utorak pred poslanicima Skupštine. Deficit u državnoj kasi u 2014. godini biće milijardu i 600 miliona evra. Ministar finansija Lazar Krstić kaže da je budžet realan i da predstavlja osnovu za privredni oporavak.

Kvorum je jedva formiran, iako se raspravlja o setu finansijskih zakona, u okviru kojih je i budžet za narednu godinu, izveštava iz Beograda reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Ministar Krstić kaže da deficit od milijardu i 600 miliona evra ocrtava realno stanje finansija u Srbiji.

“Budžet za 2014. godinu sadrži minimum neophodnih mera i maksimum socijale odgovornosti. On oslikava plan koji je Vlada odlučna da sprovede, a uključuje odgovorno ponašanje u javnom sektoru i rešavanje problema u bankama”, rekao Krstić.

Stopiranje zapošljavanja

Vlada planira da stopira zapošljavanje u javnom sektoru do 2015. godine. To znači da u zdravstvu, neće moći da se zaposle kadrovi ni na deficitarnim pozicijama, kao što su anesteziolozi i radiolozi. U sindikatu zdravstva kažu da je to nedopustivo.

Raspodjela sredstava

Prema predlogu Budžeta, Ministarstvo finansija dobija oko 7,7 milijardi evra.
Ministarstvo unutrašnjih poslova trebalo bi da iz budžeta naredne godine dobije nešto više od  622 miliona evra.
Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja dobija najmanje novca, odnosno 6,2 miliona evra.

“Ako, recimo, na jednoj klinici, koja ima nekoliko stotina pacijenata, u noćnoj smeni mi imamo jednu spremačicu… pa se posle čudimo zašto imamo intrahospitalne infekcije, i sada još na to idemo sa restriktivnom politikom zapošljavanja, pa to će da dovede do kadrovske katastrofe”, kaže Živorad Mrkić, predstavnik Novog sindikata zdravstva.

Budžetom za iduću godinu je obuhvaćeno povećanje poreza da dodanu vrednost, na hleb, mleko meso i voće. Predviđeno je i smanjenje zarada u javnom sektoru.

Opozicija traži da se predlog budžeta povuče iz Skupštine, jer, kako tvrde, nije restriktivan, niti razvojni.

Reforme su neophodne

“Potrebna nam je reforma penzione politike, reforma radnog zakonodavstva, efikasna privatizacija izvođenje Srbije iz izolacije, afirmisanje privatnog sektora, restrukturiranje javnih preduzeća, napuštanje politike demagogije i populizma i spremnost na politički dogovor”, izjavio je Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno demokratske partije.

Bivši ministar finansija Mlađan Dinkić, predsjednik Ujedinjenih regiona Srbije, neće podržati budžet za narednu godinu. Kaže da izmene finansijskih zakona i mere štednje koje su direktno u vezi sa budžetom pogađaju najugroženije slojeve društva.

“Politika stezanja kaiša nema kraja, to je problem. Ako se nastavi sa takvom politikom, ljudi koji rade u zdravstvu ili u prosveti do kraja svog radnog veka neće videti povećanje plate, a penzioneri do kraja svog života neće imati veću penziju”, kazao je Dinkić.

“Nove stavke u budžetu su i izdvajanja za Kancelariju za brze odgovore i Tranzicioni fond. Država će u 2014. godini i iz budžeta finansirati Radio-televiziju Srbije i Radio-televiziju Vojvodine, za koje će izdvojiti oko 67 miliona evra”, izveštava Kostić.

Izvor: Al Jazeera