CEAC tuži Vladu Crne Gore za 100 milijuna eura

Radnici KAP-a su početkom prošlog mjeseca blokirali ulaz kamiona u krug tvornice, nezadovoljni rezultatima sastanka u Ministarstvu ekonomije (Al Jazeera)

Centralnoeuropska aluminijumska kompanija (CEAC), jedan od najvećih dioničara i povjerilaca Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), pokrenula je arbitražni postupak protiv Vlade Crne Gore i državnih fondova, priopćili su iz te ruske kompanije. 

Arbitraža će se održati u Beču i spor će se razmatrati u skladu sa pravilima UNCITRAL-a (Komisija Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovinsko pravo). 

Povod tužbi su, stoji u priopćenju, mnogobrojne povrede uvjeta Sporazuma o poravnanju KAP-a, koji su potpisali CEAC-a i država Crne Gore 2010. godine, koje su dovele do stečaja u KAP-u, a koje je uzrokovala  Vlada Crne Gore, kažu u CAEC-u.

Moguće povećanje iznosa tužbe

Početni iznos tužbenog zahtjeva CEAC-a je 100 milijuna eura, ali kompanija  namjerava značajno povećati iznos tužbe tijekom sudskog postupka, nakon stručne procjene štete nanesene određenim radnjama Vlade Crne Gore, stoji u priopćenju..

Ovaj spor će biti drugi međunarodni arbitražni postupak, koji je pokrenuo CEAC-a protiv Vlade Crne Gore.

Prvi spor na osnovu međunarodnog Sporazuma o zaštiti prava stranih investitora, zaključenog između Crne Gore i Republike Cipar, čiji je rezident CEAC, pokrenut je još u kolovozu ove godine, ali zbog proceduranih odredbi sporazuma aktivne radnje u vezi s tim sporom bit će započete u veljači 2014. godine, ističu u CEAC-u.

Komentirajući početak arbitraže, predstavnik CEAC-a u arbitražnom postupku Matias Menke je naglasio kako je “cilj CEAC-a bila izgradnja vodećeg proizvođača aluminija u centralnoj Europi. Kako bi postigla taj cilj, kompanija je investirala ogromna sredstva u razvoj KAP-a i drugih aktiva u Crnoj Gori. Međutim, svi napori CEAC-a su osujećeni aktivnostima vlasti Crne Gore”.

Menke kaže kako je prilikom prodaje tvornice Vlada CEAC-u dostavila nevjerodostojne financijske iskaze KAP-a, a da je zatim CEAC neosnovano lišen mogućnosti izgradnje energetskih kapaciteta za osiguranje vlastitog izvora električne energije za KAP. 

‘Aktivnosti Vlade Crne Gore nezakonite’

“Potom je Vlada Crne Gore inicirala stečaj u KAP-u, čime je CEAC lišen i svog biznisa u Crnoj Gori – bez bilo kakvih nadoknada svojih investicija. Uvjereni smo da su takve aktivnosti Vlade Crne Gore nezakonite i da krše uslove Sporazuma o poravnanju iz 2010. godine i namjera nam je da to dokažemo na sudu”, stoji u Menkeovoj izjavi. 

Menke tvrdi kako se značajan broj kompanija iz zemalja Europske unije u Crnoj Gori suočava sa sličnim problemima, što, kaže, jasno ilustrira trenutačnu shemu odnosa Vlade Crne Gore sa stranim investitorima, koja nesumnjivo nije u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore Evropskoj uniji. 

Uprkos svemu, dodaje Menke, CEAC ostaje otvoren za vođenje konstruktivnog dijaloga s vlastima Crne Gore u cilju rješavanja pomenutog pitanja izvansudskim putem, jer bi takva odluka, kako kaže, bila povoljna za sve strane, a u najvećoj mjeri za crnogorske porezne obveznike. 

Ministrov stav

Crnogorski ministar ekonomije Vladimir Kavarić kazao je ranije, povodom najave prve tužbe koju će priložiti ruska EN plus grupa, da je, zapravo, oštećena crnogorska, a ne ruska strana.

“Mi smo čvrsto uvjereni da se Vlada Crne Gore ni na koji način nije ogriješila o prava ruskog investitora. Ono što mi vjerujemo jeste da smo, u konkretnom slučaju, mi oštećena strana i zato mislim da ćemo na arbitraži, ukoliko do nje dođe, uspjeti taj stav i odbraniti”, kazao je Kavarić, prenose crnogorski mediji.

Stečaj je u KAP uveden 8. jula, čime je ruska strana izgubila pravo upravljanja tvornicom, ali su aktivirana sva kreditna jamstva KAP-a u iznosu od preko 136 miliona eura, koja su pala na teret proračuna Crne Gore.

Privredni sud Crne Gore proglasio je 9. oktobra bankrot KAP-a.

Crna Gora je sa 1,75 milijardi eura javnog duga treća država regije po zaduženosti, a pozajmljeni novac troši na spašavanje industrije, prije svega Kombinat aluminijuma Podgorica.

Umirovljenici i radnici Kombinata aluminijuma Podgorica su početkom prošlog mjeseca blokirali ulaz kamiona u krug tvornice, nezadovoljni rezultatima sastanka u crnogorskom Ministarstvu ekonomije, na koji nisu ni bili pozvani.

Tada su ponovili kako je njihov jedini zahtjev da im se odredi datum isplate i visina otpremnina.

Izvor: Al Jazeera i agencije