Bob Dylan optužen zbog vrijeđanja Hrvata

Nagradu mora da primi u roku od šest mjeseci, počevši od 10. decembra (AP)

Francuske vlasti podigle su, kako se navodi, preliminarnu optužnicu protiv Boba Dylana zbog prošlogodišnjeg intervjua, u kome je Hrvate usporedio sa nacistima i Ku Klux Klanom, prenijele su agencije u utorak.

Glasnogovornica pariškog tužilaštva Agnes Thibault-Lecuivre je u utorak rekla kako je optužnica za „javnu uvredu i podsticanje mržnje“ protiv poznatog američkog kantautora podignuta sredinom novembra.

Optužnica je rezultat tužbe koju je jedna hrvatska organizacija u Francuskoj podnijela zbog Dylanovog intervjua magazinu Rolling Stone.

Izvinjenje umjesto nadoknade

Advokat grupe Ivan Jurašinović rekao je da oni ne traže novčanu nadoknadu, već samo žele da se legendarni pjevač izvini Hrvatima zbog svojih komentara.

Jurašinović nije rekao zbog čega su tužbu podnijeli u Francuskoj. Agencija AP navodi da Francuska ima stroge kazne za govor mržnje i rasističke komentare.

Dylanovi predstavnici, kao ni predstavnici Rolling Stonea, nisu bili dostupni za komentar.

Dylan je u zloglasnom intervjuu rekao da rasizam i dalje zadržava Ameriku.

„Ako u krvi imate robovlasnika ili (Ku Klux) Klanovca, crnci to osjete. Takve stvari su se do danas zadržale. Kao što Jevreji mogu da osjete nacističku krv, a Srbi hrvatsku“, rekao je američki pjevač u intervjuu objavljenom 27. septembra 2012. godine.

Izvor: Agencije