Korupcija guši javne nabavke u BiH

Transparency International procjenjuje da po nivou korupcije u javnom sektoru Bosna i Hercegovina, zajedno sa Srbijom, prednjači u regiji.

U BiH se godišnje na javnu nabavku potroši blizu dvije milijarde budžetskih eura, a iz Udruženja privatnika, koji se bore za poštenu javnu nabavku, upozoravaju da gotovo pola miliona završi u privatnim džepovima.

Ocjenjuju da Prijedlog novog zakona o javnoj nabavci, čije se usvajanje očekuje, neće poboljšati situaciju, nego će je dodatno zakomplicirati, izvještava Nataša Krstin, Al Jazeerina reporterka.

Mjerni ormarići na sudu

Firma Elektrokontakt iz Sarajeva proizvodi materijal za elektroinstalacije 30 godina. Mjerne ormariće proizvode za hrvatsku Elektroprivredu, ali ne i za onu u BiH. Sa tim javnim preduzećem sude se od 2009. godine.

“Ako sam ja ponudio za taj tender 2.100.000 za cirka 16.000 razvodnih ormara, a firma koja se nikad ranije nije bavila proizvodnjom toga, ponudila je tri i po miliona, znači milion i 400 hiljada maraka je otišlo negdje, neću reći u zrak, ali u nečije džepove”, ističe Muzafer Kaljić, direktor ove kompanije.

Tender je poništen, ali nikada nije ponovljen. Ipak, već pet godina Elektroprivreda nabavlja ormariće od preduzeća Eldis tehnika, koje je krajem 2009. uključila u svoj koncern.

“Stoga se ugovori između članica Koncerna i ne smatraju ugovorima o javnoj nabavci u smislu Zakona o javnim nabavkama, već internim ugovorima unutar Koncerna EP BiH kao jedinstvenog ekonomskog subjekta”, objašnjavaju u saopćenju.

Primjeri namještanja

Ured za razmatranje žalbi usvoji skoro 90 posto žalbi ponuđača, kaže advokat koji se specijalizirao za javne nabavke.

Za njega, to pokazuje nivo korupcije. Namještanje tendera objašnjava na primjeru nabavke automobila.

“Kad vi vidite kakvu vam daju tehničku specifikaciju, dođete do zaključka da od nekih 15 ili 20 mogućih marki vozila, tehnička specifikacija se poklapa samo sa jednim”, navodi advokat Sanel Nezirić.

Izbor vrste postupka još jedan je od načina zloupotrebe. Prema statistici Udruženja Tender, udio najtransparentnijih, otvorenih postupaka koji se javno oglašavaju, spao je sa 91 posto 2008. na svega 25 posto u prvih 9 mjeseci ove godine.

Milijarde u privatnim džepovima

“Samo ove godine se, prema podacima Udruženja Tender, u privatne džepove slilo gotovo milijardu KM,odnosno blizu 500 miliona evra. Poređenja radi, toliko novca je u protekle dve i po godine uloženo u izgradnju puteva u Federaciji BiH. S druge strane, u Agenciji za javne nabavke takve procene smatraju nerealnim”, izvještava Nataša Krstin, Al Jazeerina reporterka.

Sami ne procjenjuju, jer nema sudskih presuda u ovoj oblasti, kaže direktorica Đinita Fočo i dodaje da oni ne kontroliraju nabavke.

“Nijedna institucija u regiji ne radi klasičnu kontrolu. Zašto? Zato što mi ne raspolažemo kadrovima sa stručnim znanjem koji bi mogli raditi kontrolu javnih nabavki”, ističe direktorica Fočo.

Novi Zakon dodatno će umanjiti kontrolu, kažu u Tenderu. Da bi se žalili, ponuđači će ubuduće plaćati takse od 250 do čak 12.500 eura.

“Oni će dovesti do toga da korupcija u neku ruku postane legalna i da čak zahvati i 30% od sredstava koja se utroše u javnim nabavkama”, kaže Igor Vukajlović, direktor UG Tender.

U Agenciji takse posmatraju kao branu za takozvane profesionalne žalioce, ali se slažu da su one previsoke.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Set antikorupcijskih zakona nije prošao Zastupnički dom, a Dom naroda ih nije ni razmatrao, što je dodatno zakompliciralo situaciju u ovom bh. entitetu.

Published On 19 Dec 2013

Novi zakon o javnim nabavkama, koji bi do kraja godine trebalo da se usvoji u Skupštini Srbije, spriječit će širenje korupcije zbog koje Srbija godišnje gubi najmanje 600 miliona eura. Opozicija smatra da zakon bez njenog amandmana neće donijeti promjene. Prilog Đorđa Kostića. 

Published On 24 Dec 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO