Završene istrage 24 sporne privatizacije

Reviziju i izvještaj o 24 privatizacije u Srbiji, u šestom mjesecu 2011. zatražila je Europska komisija, nakon što je nekoliko velikih europskih kompanija zatražilo od nje pomoć u zaštiti vlasničkih prava. Posao je odrađen, kaže Aleksandar Vučić, a među osumnjičenima su i tri bivša ministra, bivši direktor Agencije za privatizaciju, Akcijskog fonda i više direktora.

Riješeni predmeti

Sporne privatizacije dobijaju epilog. Vicepremijer Vučić kaže da su riješeni svi predmeti. U četiri od 24 sporne privatizacije nema osnova za pokretanje krivičnog postupka. 

Krivične prijave i dopune podignute su protiv ukupno 76 osoba. Do sada je uhapšeno 56 ljudi. Tužilaštvo ih tereti da su izvršili ukupno 64 krivična djela.

„Ono što mi očekujemo jeste da se u narednom periodu pokaže da naši sudovi sude nezavisno, da sude pravično, ali da ta pravda bude efikasna, da pravdu ne čekamo 10 ili 15 godina“, kaže prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

U slučaju privatizacije Sartida policija je podnijela krivičnu prijavu protiv četiri osobe, uključujući i Nemanju Kolesara, nekadašnjeg šefa kabineta premijera Zorana Đinđića.

Nakon prodaje Sartida 1,7 milijardi dolara je ostalo na teret državi. Vučić je rekao kako ne može da kaže da ne postoji odgovornost Milana Beka u vezi sa privatizacijom Luke Beograd, Dragana Đurića u slučaju privatizacije Veterinarskog zavoda kao i Mlađana Dinkića u slučaju Nacionalne štedionice.

„Protiv nekih od lica su već podignete krivične prijave što ćete čuti u narednih dan-dva, a za neke će biti doneta odluka tužilaštva u narednom periodu“, kaže Vučić.

Tužilac za organizovani kriminal kaže da je u 11 slučajeva pokrenuta istraga protiv 93 osumnjičena. Među njima su tri bivša ministra, direktor Agencije za privatizaciju, direktor Akcijskog fonda i dr.

Borba protiv korupcije

„Visina pričinjene štete veća je od 80 miliona evra, a očekujem da ćemo tokom veštačenja doći do iznosa od preko sto miliona evra“, kaže specijalni tužilac Miljko Radisavljević.

Direktor policije kaže da MUP u svim predmetima nastavlja istragu.

24 privatizacije u Srbiji Evropska komisija označila je kao sporne 2011. godine. To su učinili na osnovu izvještaja koji je sastavio Savjet za borbu protiv korupcije. Te privatizacije sprovedene su poslije 2000. godine.

Izvor:  Al Jazeera