Makedonski novinari protiv zakona o medijima

Brojne su reakcije na usvojene zakone o medijima u Makedoniji koji će biti dorađivani u Sobranju u narednim čitanjima tokom 2014. godine.

U međuvremenu, različita tumačenja pojedinih odredbi otvorila su poligon za rasprave – od slobode medija i prava na informiranje do medijske korupcije u zakonskim okvirima.    

Valentin Petreski je nezaposleni novinar. To što nema ugovor o radu s nekim medijem po novom zakonu, prema tumačenju sindikata, znači da se ne može definirati kao novinar.

U novom Zakonu o medijima navedeno je da je novinar osoba koja je zaposlena u mediju ili koje izvršava novinarsku djelatnost kao samostalno zanimanje.

Tamara Čausidis, predsjednica Sindikata novinara, strahuje da sada svim ostalim nezaposlenim novinarima slijedi oduzimanje akreditacija, gubljenje statusa da prisustvuje, npr. zasjedanjima Sobranja, nepostojanje statusa da se postavljaju pitanja na osnovu Zakona za slobodni pristup informacijama javnog karaktera.

Sporna Agencija za medije

Informiranost i praćenje rada javnih institucija do sada je bilo omogućeno svim novinarima bez obzira na radni status, a Valentinu Petreskom je to neophodno kako bi našao posao.

„Mislim da je ovo ograničavajuće zato što onemogućava da pratim određene događaje koji mene zanimaju“, navodi Petreski.

Novinari kažu kako je još veća prijetnja formiranje Agencije za medije, koja prema aktualnom zakonu treba kontrolirati rad televizija, tiska i internet portala, te može izricati kazne medijima.

„Za tisak i online medije u zakonu su predviđene ogromne kazne ako ne ispune određene obaveze. Ako ne objave informacije u slučaju nepogoda ili informaciju o njihovoj vlasničkoj  strukturi, izriču se kazne od dvije do tri tisuće eura“, kaže Snežana Trpevska s Visoke škole za novinarstvo i odnose s javnošću.

Iz Savjeta za radiodifuziju, koji će se tranformirati u Agenciju za medije, kažu da će se kazne izricati i na osnovu prihoda medija.

„Sadašnjim rješenjem za iznos kazne u postocima baš se vodi računa o prihodima koje ima televizija. U suglasnosti s počinjenim prekršajem, platit će prema njihovom prihodu“, objašnjava Zoran Trajčevski, predsjednik Savjeta za radiodifuziju.

Politički utjecaj

Za novinare je neprihvatljiv i izbor sedam članova Agencije za medije od kojih dvoje predlaže parlament, dok po jednog predlažu Zajednica lokalnih samouprava, Odvjetnička komora, Savez sindikata i Udruženje novinara.

Smatraju da ovako izabrano regulatorno tijelo nije imuno na političke utjecaje.

Iz Makedonskog instituta za medije kažu da je vlada predložila, a vladajuća većina donijela zakone koji će još više kontrolirati medije, dok u legislativi nije definirala pitanje financiranja medija.

„Mediji su donatori političkih stranaka i osiguravaju  ogromne popuste za stranke, dok se ovi kod njih reklamiraju za vrijeme izbora i na taj način ulaze u krug korupcije. Drugo je pitanje vladinih reklama. Vlada Makedonije ima najviše reklama u medijima i to nije slučaj samo u regiji, nego i šire“, upozorava Biljana Petkovska iz Makedonskog instituta za medije.

Sobranje je donijelo zakone, ali vlada najavljuje brzu intervenciju u tekstu kojom Agencija za medije ne kontrolira rad internet portala. Kad će se za te izmjene glasati nije poznato.

„Dva zakona koji uređuju rad medija stupaju na snagu početkom godine. U roku od tri meseca treba da bude osnovana Agencija za medije, ali izbor članova poklapa se sa predsedničkim izborima, tako da će tim Agencije Sobranje birati krajem aprila“, javlja Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Zastrašivanje, verbalno vrijeđanje, ometanje prilikom praćenja određenog događaja i fizički napadi postali su svakodnevica novinara na Kosovu.

Published On 02 May 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO