Poslanik iz Tuzle uhapšen dok je uzimao mito

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su u hotelu u Tuzli poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, čiji su inicijali O. M, prilikom primopredaje mita od 20.000 KM (10.000 eura) u označenim novčanicama.

O. M. je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je za organizovani kriminal u vezi sa drugim krivičnim djelima, među kojima je uzimanje mita od jednog lica u iznosu od 20.000 KM radi rješavanja radnog statusa i zaposlenja.

Uhapšeni poslanik je na posljednjim lokalnim izborima bio kandidat za načelnika Opštine Lukavac.

Nezvanično, riječ je o Midhatu Osmanoviću, pišu agencije.

Uhapšen je i V. T, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

Ivana Korajlić iz Transparency Internationala BiH rekla je za Al Jazeeru da je podmićivanje pri zapošljavanju u državnim i drugim institucijama najrasprostranjeniji oblik korupcije u BiH, prema prijavama koje TI godinama dobija od građana.

Radno mjesto za pet do 10 hiljada eura

Iako ova agencija nije dobijala prijave koje govore o konkretnim novčanim iznosima, Korajlić kaže da građani i lokalni mediji spominju sume od pet do 10 hiljada eura za zaposlenje.

Većina prijava odnosi se na zapošljavanje u državnoj upravi, obrazovanju i zdravstvu, rekla je Korajlić.

Problem je i svojevrsno legalizovanje korupcije u zapošljavanju – to jest zapošljavanje kadrova u institucijama na stranačkoj i rođačkoj osnovi, dodala je ona.

Akcija hapšenja u Tuzli je izvedena u koordinaciji pripadnika Tužilaštva BiH, Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH i SIPA-e.

Nakon hapšenja O. M. aktivnosti Tužilaštva BiH, OBA-e i SIPA-e biće nastavljeni radi otkrivanja svih lica uključenih u organizovani kriminal i nezakonite aktivnosti, saopšteno je.

Ova akcija pokazuje odlučnost Tužilaštva BiH, policijskih i sigurnosnih agencija da veoma efektno i brzo reagiraju u ovakvim slučajevima, te da složene akcije okončaju za samo 48 sati, saopšteno je iz Tužilaštva.

“To je i poruka da je Tužilaštvo BiH spremno obračunati se sa organiziranim kriminalom i korupcijom u BiH, te da u toj borbi neće biti nedodirljivih”, navodi se.

Pozvani su svi građani da koruptivne aktivnosti prijavljuju Tužilaštvu BiH i policijskim agencijama.

‘Spektakl bez sudskog epiloga’

S druge strane, Korajlić kaže da u posljednjih nekoliko mjeseci sve češće možemo vidjeti spektakularna hapšenja zvaničnika u BIH, ali da ono što građanima nesdostaje je bilo kakav sudski epilog i bilo kakve posljedice.

“Većina ovih hapšenja jednostavno predstavlja jedan spektakl i predstavu za građane BiH – nastojanje da se pokaže da pravosuđe nešto radi, ali u onom trenutku kada pravosuđe treba izreći kaznu – to nažalost ne vidimo”, rekla je Korajlić.

Ona je kazala kako je neophodno da se pravosuđe otkloni od političkog utjecaja, da optužnice ne budu preambiciozne kako kasnije ne bi “pale”.

Također, dodaje kako je potrebno učiniti transparentnim zapošljavanje u državnim institucijama.

Izvor: Al Jazeera i agencije