Vjernici proslavljaju Božić

Rimokatolička crkva i sve kršćanske crkve koje vrijeme računaju prema Gregorijanskom kalendaru danas proslavljaju Božić.

Božić, prema Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.

Prema evanđeoskom predanju, Isus Krist je rođen 25. decembra u Betlehemu, pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove historije čovječanstva poštuje u cijelom kršćanskom svijetu, kao i to da je Kristovo rođenje donijelo svjetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavjetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Prva misa pape Franje

Sinoć su u ponoć širom svijeta održane mise ponoćke.

Hiljade vjernika iz cijelog svijeta prisustvovale su božićnoj misi u Bazilici svetog Petra u Vatikanu, koju je predvodio papa Franjo.

Bazilika i Trg Sv. Petra bili su preplavljeni vjernicima, a papa Franjo predvodio je svoju prvu Božićnu misu od kako je u martu ove godine izabran za poglavara Rimokatoličke crkve.

“Svi mi prolazimo u životu kroz trenutke svjetla i tame. Ako volimo Boga i svoju braću, mi hodamo po svjetlu, a ako se naše srce zatvara, ako smo ponosni i sebični, hodamo po tami bez onih koji su oko nas”, kazao je papa.

Papa Franjo molio je za mir i žrtve sukoba u Siriji i Africi, ali i svih ratom pogođenih područja.

“Mnogo je života uništeno u sukobima u Siriji, punih mržnje i osvete. Nastavimo moliti za spašavanje života voljenog sirijskog naroda koji pati, da zaraćene strane okončaju nasilje i omoguće pristup humanitarnoj pomoći”, rekao je on.

Slavlje u regiji

Mise ponoćke održane su i u crkvama širom Balkana.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine centralna misa održana je u katedrali Srca isusova u Sarajevu.

Misu je predvodio nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić, a u prepunoj katedrali prisustvovali su joj vjernici kako katoličke, tako i drugih vjeroispovjesti, koji su došli da sa svojim prijateljima obilježe dolazak njihovog najdražeg praznika.

Kardinal je u obraćanju vjernicima kazao kako je božićna noć obasjana svjetlom, onim koje je Bog učinio da čovjeka prosvjetljuje svojom ljubavlju.

U Hrvatskoj zagrebačkoj katedrali misu je služio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, uz veliko mnoštvo okupljenih vjernika.

Božić je simbol rođenja Boga, koji ljudima poručuje da nisu sami u životnim izazovima, poručio je nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

I u katoličkim crkvama na Kosovu održane su ponoćne Božićne mise. Glavna misa je održana u katedrali Majka Tereza u Prištini u prisustvu više stotina vjernika, a predvodio ju je Dode Gjergji, biskup kosovske Biskupije.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služio je svečanu misu u Crkvi svetog Petra u Beogradu.

“Čestitajmo jedni drugima srećan, blagosloven i čestit Božić. Mir iskreno želim svima, a braći i sestrama koji ovaj praznik slave po Julijanskom kalendaru, istočnom obredu, bratski kličem: Mir Božji, Hristos se rodi”, rekao je Hočevar.

Ponoćke se tradicionalno održavaju u ponoć po crkvama uz pjevanje Božićnih pjesama, nakon čega vjernici čestitaju Božić jedni drugima.

Ponoćkom službeno prestaje i post Badnjeg dana, te se vjernici vraćaju u svoje domove i sjede do dugo u noć uz bogatu trpezu.

Obamina poruka

Nasuprot porukama mira u Siriji, Africi i drugim dijelovima svijeta, gdje sukobi još traju, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama svoju Božićnu čestitku uputio je prvenstveno – američkim vojnicima na ratištima.

“Danas, želimo da sve naše trupe znaju da su u našim mislima i molitvama tokom ovih praznika. Dobra vijest je da mnogi pripadnici naših trupa, možda prvi put u posljednjih nekoliko godina, provode Božić sa porodicama. Ustvari, završetkom rata u Iraku i tranzicijom u Afganistanu, broj naših muškaraca i žena u uniformama, koji su izloženi tim opasnostima, najmanji je u odnosu na proteklu deceniju”, rekao je Obama.

Katolici u Iraku za Božić su poželjeli da se u njihovu zemlju vrate mir i sreća.

“Želim da mir zavlada u Iraku. I nadam se da će ovaj Božić biti vrijeme mira, i kršćanima i muslimanima. Želim da nam bude bolje”, rekla je Hadeel, katolkinja iz Iraka.

Blagdanski duh nije napustio najmlađe žrtve tajfuna u Filipinima. Iako, nemaju krov nad glavom, sretni su što su živi.

“Niko nam ne daje poklone, pa sam ga sam napravio od papira”, kaže Joan Odon.

U razrušenom Taclobanu, ipak je održana misa, a crkveni poglavari svojim molitvama bodrili su vjernike da ne klonu duhom, a svijetu uputili poruku da u ovim blagdanskim danima ne zaborave činiti dobra djela i da pomognu narodu Filipina.

Izvor: Al Jazeera i agencije