Hiljade vjernika večeras u Betlehemu

Hiljade vjernika i turista iz cijelog svijeta okupile su se danas u Betlehemu u na Zapadnoj obali, mjestu rođenja Isusa Krista, uoči Badnje večeri.

Rimokatolička crkva i sve kršćanske crkve koje vrijeme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas su proslavile Badnji dan.

Kao i ranijih godina, misi u Betlehemu prisustvovat će palestinski predsjednik Mahmoud Abbas i drugi zvaničnici.

U božićnoj poruci jerusalimski patrijarh Fouad Twal govorio je o stradanju palestinskog naroda i ratu u Siriji koji traje već 33 mjeseca.

Twal, najviši katolički svećenik u Svetoj zemlji, ocijenio je da su izraelsko-palestinski mirovni pregovori narušeni širenjem jevrejskih naselja na okupiranoj zemlji.

Zajednička molitva Franje i Benedikta

Papa Franjo je u ponedjeljak povodom Božića posjetio papu u miru Benedikta i ocijenio da njegov 86-godišnji prethodnik izgleda dobro, prema televizijskom snimku koju je objavio Vatikan.

Franjo, koji je izabran u martu, proveo je skoro 30 minuta s Benediktom u bivšem samostanu u Vatikanu, gdje bivši Papa gotovo da živi u izolaciji.

“Zadovoljstvo je vidjeti da tako dobro izgledaš”, rekao je Franjo Benediktu, koji je u februaru postao prvi Papa u posljednjih 600 godina koji se odrekao papinskog položaja umjesto da na njemu doživotno ostane.

Na snimku koji je objavio Vatikan, tek četvrtoj od odreknuća, Benedikt djeluje boljeg zdravlja nego u ranijim prilikama, navodi agencija Hina.

Benedikt se odrekao papinskog položaja 28. februara, rekavši da više nema fizičke i duhovne snage voditi 1,2 milijarde pripadnika katoličke crkve.

Gregorijanski kalendar

Božić, prema Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, dok Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.

Prema evanđeoskom predanju, Isus Krist je rođen 25. decembra u Betlehemu, pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove historije čovječanstva poštuje u cijelom kršćanskom svijetu.

U kršćanstvu se vjeruje da je Kristovo rođenje donijelo svjetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavjetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Izvor: Al Jazeera i agencije