Žuti alarm u centralnoj BiH

Žuti meteoalarm i dalje je na snazi u području Sarajeva i okoline, saopćili su iz Hidrometeorološkog zavoda (HZ) Federacije BiH, javlja Anadolija.

U cijeloj Bosni i Hercegovini vrijeme je prilično vedro, osim na području Sarajeva, Zenice, Travnika i općenito područja centralne BiH, koja su i dalje obavijena maglom.

Uobičajena je magla i u istočnom dijelu BiH, u Foči i Goraždu.

“Sutra će sigurno ostati isto ovo vrijeme. Promjene očekujemo u srijedu tokom dana, a u četvrtak kišu. Prema prognozama, sa padavinama bismo se riješili problema sa maglom“, kaže meteorolog Damir Šantić.

U četvrtak će tokom dana padati kiša, koja će u toku noći preći u snijeg. Padavine će se zadržati i u petak, kazao je klimatolog i meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Željko Majstorović, prenosi Fena.

Prema njegovim riječima, u srijedu će biti manje zagađenje zbog jačeg vjetra, a padavine će konačno pročistiti zrak.

Otkazani letovi

Gusta magla pomiješana sa smogom spustila se u nedjelju popodne na Sarajevo i okolinu.

Zbog magle je sinoć zatvoren Sarajevski aerodrom, a svi letovi su otkazani. Prema zvaničnoj web stranici Aerodroma i danas su otkazani predviđeni letovi za Istanbul i Beograd.

Aerodrom očekuje prognozu meteorološke službe iza podnevnih sati, kako bi mogao nastaviti sa radom, piše Anadolija.

Aerodromi u Mostaru i Banjoj Luci su u funkciji.

Žuti meteoalarm znači da je vrijeme potencijalno opasno, da vremenske prilike koje se očekuju nisu neuobičajene, ali da stanovništvo treba biti oprezno ukoliko planira aktivnosti izložene meteorološkim utjecajima.

Osim žutog, postoje još narandžasti i crveni alarm, koji podrazumijeva izuzetno opasne vremenske neprilike. 

Nakon padavina u četvrtak i petak, koje neće biti obilne, slijedi period stabilnog vremena, s temperaturama u granicama prosjeka.

Novogodišnja noć trebala bi proći bez padavina i u znaku prosječnih temperatura, saopćeno je iz HZ-a FBiH. 

Izvor: Agencije