Od 2014. godine u mirovinu sa 67 godina

Zbog sve većeg starenja stanovništva u Hrvatskoj, ministar je najavio penalizaciju za sve one koji u mirovinu odlaze prijevremeno (Pixsell)
Zbog sve većeg starenja stanovništva u Hrvatskoj, ministar je najavio penalizaciju za sve one koji u mirovinu odlaze prijevremeno (Pixsell)

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predstavio je izmjene koje će nastupiti od početka 2014. godine stupanjem na snagu novog zakona o mirovinskom osiguranju.

Najvažnije izmjene novog zakona su produljenje radnog vijeka sa 65 na 67 godina za muškarce i žene te smanjenje povlaštenih mirovina, javio je dopisnik Agencije Anadolija.

Ministar Mrsić naglasio je kako je između 2008. i 2013. globalna ekonomska kriza pogodila mirovinski sustav u Hrvatskoj u kojoj je omjer zaposlenih prema umirovljenicima dosegao 1:1.21, što uvjetovalo gospodarsku neodrživost i socijalnu neprimjerenost starog sustava.

Starenje stanovništva

„Mi smo zemlja koja stari, imamo sve manji kontingent radnog stanovništva, s druge strane naša životna dob se produžuje, duže uživamo mirovinu. To je razlog zbog kojeg zemlje Europske unije pa i Hrvatska idu s produljenjem radnoga vijeka“, poručio je ministar Mrsić.

Zbog sve većeg starenja stanovništva u Hrvatskoj, ministar je najavio penalizaciju za sve one koji u mirovinu odlaze prijevremeno, tj. ako nemaju 40 godina radnog staža i dostignut radni vijek od 67 godina.

Ministar je najavio novi način umirovljenja za sve one koji imaju „radno intenzivan posao“, poput vojske, policije i vatrogasaca. Bit će to alternativni način umirovljenja jer će se radnici iz ovih djelatnosti prekvalificirati kako bi uspjeli ostvariti puni radni vijek kroz neko drugo zanimanje.

Ministar je istaknuo kako Hrvatska ima najveći broj umirovljenih invalida u EU, te se uvodi privremena invalidska mirovina za osiguranike koji nakon rehabilitacije ostanu nezaposleni. Takvi osiguranici ići će na redoviti pregled svake tri godine kako bi im se obnovio, odnosno ukinuo, invalidski status, čime bi se radno sposobne umirovljene osobe ponovno zaposlilo i rasteretio mirovinski sustav.

Članovima vlade, saborskim zastupnicima i sucima Ustavnog suda povlaštena mirovinska primanja smanjiti će se ukoliko BDP uzastopno bude ispod dva posto, a deficit veći od tri posto.

Veliki iskorak

Dosadašnji korisnici mirovina i dalje će primati svoje mirovine poštom, dok će svi novi korisnici nakon 1. siječnja primati mirovine isključivo preko bankovnih računa.

Oko 26.000 umirovljenika iz inozemstva još uvijek nije ministarstvu dostavilo osobni identifikacijski broj (OIB), zbog čega im je obustavljena isplata mirovina dok ne riješe pitanje OIB-a, kada će im biti isplaćeni zaostatci.

„Država je bila potpuno neorganizirana, imali smo velike dubioze, financijsku nekonsolidiranost i napravili smo velik iskorak. Bila su postavljena nerealna očekivanja oko kolektivnih ugovora u javnim službama koje proračun nije mogao ispoštovati. U vrijeme krize je potrebno da se pojedina materijalna prava usklade s mogućnostima državnog proračuna“, rekao je Mrsić rezimirajući svoje dvije godine mandata.

Ministar je naglasio kako bi u narednom dvogodišnjem periodu htio ostvariti bolji socijalni dijalog sa sindikatima, a zadovoljan je izvršenim reformama u mirovinskom sustavu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO