Neizvjesno usvajanje budžeta BiH

Gdje će se utrošiti tri miliona eura – u Banjaluci ili u Mostaru – problem je zbog kojeg nije usvojen budžet Bosne i Hercegovine.

Usvajanje budžeta BiH zapelo je na relaciji Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH)  i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Sporna su tri miliona eura. Prvobitno su trebala biti utrošena za građevine Uprave za indirektno oporezivanje koja je smještena u Banjoj Luci, a onda je HDZ uputio amandman tražeći da se sredstva utroše za objekte državnih institucija u Mostaru, javlja reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

Komisija oformljena da nađe rješenje nije ga našla. Vraćaju problem Vijeću ministara, tj. traže da se riješi na političkom nivou.

„Mi predlažemo da se u okviru Vijeća ministara obave konsultacije o tom pitanju i da se da prijedlog usaglašenog rješenja kojeg bismo iznijeli u izvještaju Komisije za Zastupnički dom o Prijedlogu zakona o proračunu institucija BiH za 2014. godinu”, rekao je Anto Domazet (SDP BiH) iz Komisije za budžet BiH.

U HDZ-u BiH su nezadovoljni, kako kažu, slikom stvorenom u javnosti da je ova stranka odgovorna za dosadašnje neusvajanje budžeta BiH. Problema je mnogo, kažu.

Analitičari: Krajnja neodgovornost

„Nije sporno samo šest miliona [konvertibilnih maraka]! Mi smo vjerovatno jedina država na svijetu u kojoj proračun izađe iz Vlade, uz protivljenje predsjednika te iste Vlade!”, ističe Niko Lozančić (HDZ BiH) iz iste Komisije.

Opozija u Parlamentarnoj skupštini BiH tvrdi da trenutna situacija nikom nije jasna.

„Evidentno je da se ne zna kuda plovi ovaj brod. Sigurno je da budžeta danas nema! I sigurno je da budućnost u 2014. , kada je riječ o budžetu, nije izvjesna za Bosnu i Hercegovinu. Mislim da će se oni ipak na kraju dogovoriti i istrgovati na nečiju štetu. Na čiju, ne znam”, smatra član Komisije Darko Babalj (Srpska demokratska stranka).

Analitičari tvrde da entiteti i institucije BiH mogu funkcionirati još nekoliko mjeseci, bez usvajanja budžeta.

Kažu da ovakvim potezima parlamentarci pokazuju krajnju neodgovornost prema građanima BiH.

„Radi se o potezu kojim se želi dobiti na vremenu. BiH je najveći gubitnik u ovom svemu! Ne zbog MMF-a i aranžmana koji trebaju ići kroz nove tranše, već zbog neodgovornosti Parlamenta, Predsjedništva BiH i Vijeća ministara na konačnom normalnom funkcioniranju institucija Bosne i Hercegovine”, kaže analitičar Almir Terzić.

Premijeri: Plate će biti isplaćene

Budžet BiH uvjet je za tranšu MMF-a, a taj novac čekaju i entiteti. Zbog tog izostanka, ali i izostanka raspodjele novca od Elektroprijenosa, u entitetima su već na snazi mjere koje ograničavaju određene isplate.

Entitetski premijeri ipak tvrde da prioritetne isplate neće biti ugoržene.

„Nije upitna isplata decembarskih plata. Nije upitna ni isplata penzija. Ono što je obaveza iz budžeta biće servisirano”, kaže Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH.

„Izražavam nadu da će pitanje usvajanja budžeta biti riješeno u najbližem roku. Isto tako, očekujemo da će se prilivi iz Elektroprenosa desiti u nekoj vrlo predvidivoj budućnosti”, rekla je premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.

Još jedna sjednica na kojoj će se pokušati pronaći rješenje za državni budžet bit će održana 30. decembra.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U parlamentu Bosne i Hercegovine je održana burna rasprava. Usvojen je prijedlog SNSD-a za usklađivanje naziva gradova i općina u RS-u, što je i uslov za raspisivanje opštih izbora 2014. Klub hrvatskih poslanika predložio je izmjene Izbornog zakona vezane za statut Mostara, a bez kojih takođe neće moći biti raspisani izbori. Ali, klub Bošnjaka smatra […]

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila je Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza za sljedeću godinu. Prema Nacrtu Zakona, budžet iznosi nešto manje od 900 miliona eura. Ukupni prihodi za servisiranje vanjskog duga su blizu 420 miliona eura, što je za oko sedam posto više u odnosu na ovogodišnji budžet.  Odmah poslije budžeta, […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO