Najviše novca haškim optuženicima iz Hrvatske

Podaci BIRN-a: Federacija BiH optuženim Bošnjacima i Hrvatima nije dala nikakvu finansijsku podršku (AP)
Podaci BIRN-a: Federacija BiH optuženim Bošnjacima i Hrvatima nije dala nikakvu finansijsku podršku (AP)

Zemlje nastale na području bivše Jugoslavije do sada su izdvojile 40 miliona eura za pomoć svojim državljanima, protiv kojih je Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) podignulo optužnicu za ratne zločine, objavila je u ponedjeljak Balkanska istraživačka mreža (BIRN) sa sjedištem u Sarajevu.

Ova organizacija, koju čine urednici i novinari i koja djeluje uz finansijsku podršku brojnih stranih fondacija i organizacija, te Evropske unije, OESS-a i vlada poput holandske i britanske, došla je do podataka koji ukazuju kako je u nepreciziranom vremenskom razdoblju najviše novca, odnosno 28 miliona eura, za pomoć svojim državljanima optuženima pred Haškim sudom izdvojila Hrvatska.

Najmanje pomoći dobili su, pak, haški optuženici s područje Bosne i Hercegovine i to tek nešto više od 640 hiljada eura, a riječ je isključivo o bosanskim Srbima kojima je pomoć osigurala Vlada Republike Srpske.

Drugi entitet, Federacija BiH, optuženim Bošnjacima i Hrvatima nije dala nikakvu finansijsku podršku.

Pozivajući se na službene podatke u koje su imali uvid iz BIRN-a navode kako je 28 miliona eura stajala samo odbrana generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka.

Riječ je o tačno 28.145.610 eura, a iz BIRN-a navode kako je za pomoć osigurano još skoro 1,1 milion eura kroz Zakladu za istinu o Domovinskom ratu.

Odbrana, podrška i lobiranje

Nakon Hrvatske najviše novca za ove namjene izdvojila je Makedonija.

Procjena je kako je od 2006. do 2013. godine potrošeno 9,5 miliona eura na odbranu, podršku i lobiranje za bivšeg ministra unutrašnjih poslova Ljubeta Boškoskog i policajca Johana Tarčulovskog.

Srbija je na trećem mjestu na temelju podatka prema kojima je od 2004. do 2013. godine potrošila 1,7 miliona eura državnog novca na privatne troškove i liječničke račune optuženih, kao i putne troškove njihovih porodica.

Od 26 optuženika, za koliko ih troškove trenutno plaća Vlada u Beogradu, njih 18 su bosanski Srbi sa državljanstvom Srbije, uključujući Ratka Mladića.

Uz 640 hiljada eura pomoći osigurane putem Vlade bh. entiteta RS, srpske se optuženike finansira i preko fondacije pod nazivom “Pomoć”, iako ona nikada nije objavila koliko je sredstava prikupila i kako su ona potrošena.

Svečani doček

Prema dostupnim službenim podacima, kosovska Vlada nije pružila nikakvu novčanu pomoć šestorici svojih optuženika za ratne zločine, a iznimka je iznos od 16.750 eura, koliko je koštao svečani doček optuženih koji su pušteni na slobodu, prenosi Hina. 

Navodno je, ipak, kroz različite fondove prikupljeno više od 1,5 miliona eura kao pomoć dvojici istaknutih bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), danas političara, Ramusha Haradinaja i Fatmira Limaja.

Do te računice se došlo temeljem uvida u troškove odbrane, koje posjeduje ICTY, kao i na temelju sudskog postupka vođenog u Prištini zbog korupcije, a u vezi s navodnim nezakonitim vođenjem fonda za pomoć Haradinaju.

Izvor: Agencije


Povezane

Vrt, teretana, domaći prozvodi u internom dućanu, mjesta za molitvu svih vjera, knjižnica s knjigama na materinjim jezicima…. sve na jednom mjestu u Nizozemskoj. Čini se kao ugodno mjesto za boravljenje, pa čak i život – no za one koji su tamo bili ili još jesu – posljednje je mjesto na kojem žele biti. Radi […]

Je li Haški tribunal izgubio kredibilitet nakon nekoliko oslobađajućih presuda? Kakve će posljedice izazvati pismo danskog sudije Frederika Harhoffa o utjecaju predsjednika Tribunala Theodora Merona na nezavisnost sudija? Kako će sve utjecati na preostale procese u Haagu? Gosti Konteksta su: u Parizu nekadašnja glasnogovornica Haškog tužilaštva, novinarka i autorica knjige “Mir i kazna” Florence Hartmann, […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO