Poslije ‘Groma’ raste broj dilera u Srbiji

Tokom akcije “Grom” policija u Srbiji zabilježila je porast broja narkodilera. Baza podataka dilera povećana je za čak 15 posto.

Smjena za inspektore beogradske policije počinje. Zajedno rade osam godina. Sa terena neprestano prikupljaju podatake i informacije o narkodilerima i kriminalcima.

Učestvovali su i u akciji „Grom“. I pored toga što su na nekim mjestima bile manje zapljene, od privedenih su dobijali informacije o drugim krivičnim djelima.

Razbijena ‘Mrijevska grupa’

“Ne mora to sve da bude droga, to mogu da budu imovinska dela, razbojništva… Samim tim ti se otvara prostor da se nastavi akcija i ne samo to, nego da se otvore nove obrade i da se ta lica krenu da se rade policijski”, kaže jedan inspektor.

Na osnovu podataka iz akcije “Grom” u Beogradu je dan kasnije razbijena tzv. Mrijevska grupa. Pronađeni su 400 grama heroina, paracetamol, vage, revolver i novac.

“Akcija ‘Grom’ provedena je na teritoriji cele Srbije, pa i na Novom Beogradu, u garažnim pasažima. Tom prilikom uhapšeno je više od 260 ljudi, a zaplenjeno više od 22 kilograma različitih opojnih droga”, izvještava iz Beograda reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

U Upravi Kriminalističke policije kažu da akcija nije bila usmjerena na “krupne ribe”, već na poznate dilere, koji prodaju narkotike pored škola.

Potvrdili su da je sada prekinuta narkomreža. Međutim, zabrinuti su porastom broja dilera na ulici.

“Ovom akcijom smo proverili nove podatke, koji su govorili da postoje neki novi ljudi koji upravo to rade. Tokom racije 15 odsto od 274 procesuiranih lica su prvi put evidentirani kao narkodileri”, rekao je Dejan Radenković, pomoćnik načelnik Uprave Kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Razdrmani kanali

Tokom prošle godine u blizu 5.000 akcija zaplijenjene su ukupno 2,4 tone droge, uhapšeno blizu 4.750 osoba i podneseno skoro 4.800 krivičnih prijava.

Bez dokaza i tužbi protiv krupnih dilera rezultati borbe protiv organiziranog krinimala bit će minimalni, smatraju kriminolozi.

“Najvažnije je da su ti kanali razdrmani i da su se neki povukli u dublju senku, mislim na one krupnije igrače. Ako znate da ti krupni igrači ne igraju sa manje od 50 ili 100 kilograma heroina, ovo što je uhvaćeno vidi se da je to do srednjeg nivoa narkodilera”, kaže kriminolog Zlatko Nikolić.

Inspektori ističu kako je najbitnije da droga ne dolazi do djece. U tome treba učestvovati cjelokupno društvo, prije svih roditelji.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Još nema odgovora na pitanje kada će se u pritvoru naći i tzv. veliki igrači poput odbjeglog Darka Šarića.

Published On 11 Dec 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO