Prosvjedi bh. studenata zbog Erasmusa+

Nekoliko stotina studenata okupilo se u subotu ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo nemogućnošću sudjelovanja na Erasmus+ programu, platformi Evropske unije koja omogućava studentima, ali i profesorima, da borave na brojnim europskim sveučilištima.

“Učešćem u Erasmus+ programu, ne samo studenti, već i osnovci, srednjoškolci, nastavnici i profesori dobijaju priliku da idu u Evropu da studiraju i usavršavaju se i da za to budu plaćeni od sredstava EU-a”, poručio je sudionik prosvjeda u Sarajevu Alen Duspara.

Istaknuo je i kako takvu priliku ne treba propustiti te dodako da “ne treba dozvoliti da politika bude iznad razuma”.

“Mladi ljudi odlaze iz Bosne i Hercegovine, jer nisu zadovoljni te je potrebno promijeniti stvari. U suprotnom, u narednih 15 godina neće ničega biti ovdje. Nismo napravili probleme u ratu, nismo napravili sve ove kredite. Ne želimo snositi odgovornost političara, a sada je sve na nama”, pojasnio je Duspara.

Student Mustafa Kadić smatra kako se malobrojnim prosvjedima malo što može postići, odnosno da se malim brojem studenata na prosvjedima ne mogu napraviti velike promjene.

Studenti su nosili transparente na kojima piše “Revolucija – jedina solucija”, “Hoćemo uslove za učiti”, “Putuj Evropo, nemoj čekati na nas” i druge.

“Iako su protesti prošli bez incidenata nismo zadovoljni odzivom studenata, jer su mnogi radije otišli na planine i neka druga mjesta”, rekao je Sanin Čepalo, jedan od organizatora prosvjeda.

Prosvjedi i u drugim gradovima

Prosvjedi se, osim u Sarajevu, održani u Banjoj Luci, Tuzli, Mostaru i Bihaću, a studenti su bh. vlastima pročitali i svoje zahtjeve.

“Banjalučki studenti svojim su okupljanjem ukazali da neće da trpe pasivno ponašanje političara prema mladim ljudima”, izjavila je Marija Bliznac, jedna od organizatorica prosvjeda u Banjoj Luci, kojem se odazvalo samo 30-ak akademaca.

Stotinjak studenata Univerziteta u Bihaću okupilo se na Gradskom trgu, gdje su, uz podršku ostalih građana, iskazali nezadovoljstvo djelomičnim sudjelovanjem Bosne i Hercegovine u programu Erasmus+.

Studenti su izrazili nezadovoljstvo aktualnim stanjem u Bosni i Hercegovini te izrazili nadu da će političari “evoluirati u političkom smislu” i svoje interese podrediti interesu građana, u ovom slučaju mladih.

I Neformalna grupa studenata Univerziteta u Tuzli održala je prosvjed ispred Filozofskog fakulteta u tom gradu.

“Činjenica da je [bh. entitet] Republika Srpska na kraju izjavila kako će učestvovati u programu Erasmus+ samo je mazanje očiju u stilu ‘mi ćemo to prihvatiti, a za ubuduće možemo vama da kontrolišemo’. Prije svega, jasno je svima da se neobrazovanim ljudima bolje manipuliše”, izjavila je u ime tuzlanskih studenata Lejla Zonić.

“Ako ne dobijemo ono što želimo, a to je bolje obrazovanje, nećemo stati. Idemo dalje, sve dok ne ostvarimo ovo što želimo”, poručila je.

Potpora rektora

Organizator prosvjeda je neformalna grupa (R)Evolucija+, koja kaže da je nesudjelovanje Bosne i Hercegovine u programu Erasmus+ “kap koja je prelila čašu”.

“Ljuti smo. Tužni. Ogorčeni. Potlačeni… Ne znam da li i postoje riječi koje mogu opisati naše osjećanje. Živimo u tamnom vilajetu”, navode u priopćenju organizatori demonstracija te poručuju: “Pokažimo da nismo praznoglavi i uspavani mediokriteti u masi koji klimaju glavom i pristaju na sve. U svima vama leži mrva nade da ćemo jednoga dana imati prilike kao i sva druga omladina na ovom svijetu.”

Potpora studentskim prosvjedima stigla je s različitih strana, a rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić kazao je kako apsolutno razumije studente.

“Zaustavljanje projekata kakav je ‘Erasmus +’ zapravo je zaustavljanje evropskih procesa u ovom društvu”, kazao je rektor Avdispahić.

Pristup osporava RS

Pristupanje Bosne i Hercegovine programu Erasmus+ trenutno osporava RS, a nadležni kao razlog takvoj odluci navode ekonomsku isplativost programa u koji država treba investirati dva milijuna eura.

U RS-u su takvu odluku obrazložili protivljenjem uspostavi agencije na državnoj razini koja bi koordinirala provedbu programa, što je i kriterij EU, te navodnim nepostojanjem jasnih kvota koje bi osigurale preciznu participaciju RS u različitim segmentima programa.

Vlada u Banja Luci inzistirala je na stajalištu kako je obrazovanje u BiH u isključivoj ovlasti entiteta te kako država tu ne smije igrati nikakvu značajniju ulogu.

Predsjednica vlade RS-a Željka Cvijanović na kraju je, u petak uvečer, potvrdila kako su iz tog entiteta ipak promijenili mišljenje te će dati suglasnost za sudjelovanje.

‘Težak’ 14 milijardi eura

Program Erasmus+ “težak” je blizu 14 milijardi eura i ako bi se samo jedan posto od njega investirao u Bosnu i Hercegovinu, to bi iznosilo 140 milijuna eura, pa bi, u usporedbi s uloženim novcem, čak i promil opravdao ekonomsku računicu, poručili su organizatori prosvjeda.

Za sudjelovanje u Erasmus+ programu, koji traje od 2014. do 2020. godine, Bosna i Hercegovina je morala potpisati ugovor s Europskom komisijom i na godišnjoj razini platiti oko 115.000 eura, no problem je nastao jer Bosna i Hercegovina nema ministarstvo obrazovanja na državnoj razini, tako da je odgovornost pala na Ministarstvo civilnih poslova.

Ukoliko bh. vlasti ne postignu zajednički stav, Bosna i Hercegovina neće biti u mogućnosti ni primjenjivati ono što Erasmus+ pruža za cijelu jednu novu obrazovnu razinu, a to su osnovne i srednje škole.

Erasmus+ je novi program EU-a za obrazovanje i osposobljavanje mladih, koji počinje u siječnju i ima za cilj povećati vještine i zapošljivost te modernizirati obrazovanje i rad s mladima.

Ukoliko Bosna i Hercegovina ne pristupi programu Erasmus, neće moći ni otvoriti poglavlje pregovora koje se odnosi na obrazovanje prilikom pregovora za članstvo u EU-u.

Izvor: Al Jazeera i agencije