Jurišić ponovo osuđen na 12 godina zatvora

Odjeljenje za ratne zločine Specijalnog suda u Beogradu u ponovljenom suđenju osudilo je u ponedjeljak na 12 godina zatvora Iliju Jurišića, jer je, kako je rečeno u obrazloženju presude, “naredio napad na kolonu vojnika bivše Jugoslovenske narodne armije u Tuzli 1992. godine, kada je nastradao najmanje 51 vojnik”.

Šok u porodici Jurišić

Šokirani smo, izjavila je u ponedjeljak za Anadoliju Stoja Jurišić, supruga Ilije Jurišića.
“Vjerujte, i mi smo šokirani. Iskreno da vam kažem, nemam šta da komentarišem. Šokirani smo… Ilija je ostao u bolnici, sad sam došla iz bolnice. Nasikiran je, kako će biti u ovim trenucima…”, kazala je Stoja Jurišić.

Jurišić, ratni član Operativnog štaba Stanice javne bezbjednosti Tuzla, nije došao na izricanje presude, jer je, prema obrazloženju njegovog advokata Ðorđa Dozeta, na bolničkom liječenju u Tuzli, na koje je primljen 28. novembra.

Advokat Dozet je Sudu dostavio medicinsko opravdanje za svog branjenika, prema kome ima srčane probleme.

Jurišić, prema riječima sudije, i nije bio obavezan prisustvovati izricanju presude.

Ukinuta ranija presuda

To je Jurišiću druga prvostepena presuda, jer mu je prvu kaznu, kojom je bio osuđen također na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina i upotrebe nedozvoljenih sredstava borbe, ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi pred potpuno novim sudskim vijećem.

Komšić: Politička presuda

Presuda Iliji Jurišiću je politička, a ne presuda zasnovana na činjenicama i dokazima, izajvio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u ponedjeljak.
Ovakvom presudom, dodao je Komšić, “pravosuđe Srbije pokušava izjednačiti agresora i žrtvu i, prije svega, svojoj javnosti ponuditi neku njihovu istinu o napadu snaga tzv. JNA na Tuzlu”.
“Ovom presudom su se još jednom potvrdile, moram reći opravdane, sumnje u nezavisnost srbijanskog pravosuđa. Ubijeđen sam da nas ovakav način rada pravosudnih institucija Srbije udaljava od, nadam se, našeg zajedničkog cilja, a to je trajni mir i suživot na ovim prostorima”, zaključio je Komšić, saopćeno je iz državnog Predsjedništva.

I na novu presudu Jurišić i Tužilaštvo za ratne zločine imaju pravo uložiti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, koji će donijeti konačnu odluku u tom slučaju.

Na ranijem suđenju sud je utvrdio da je Jurišić kriv jer je, suprotno dogovoru o mirnom povlačenju između tadašnje Savezne Republike Jugoslavije i Bosne i Hercegovine, kao dežurni Operativnog štaba SJB Tuzla, naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne Husinska buna 15. maja 1992. godine riječima: “Na vatru odgovori vatrom.”

U napadu na kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine poginuo je najmanje 51 vojnik, njih oko 50 je ranjeno, a uništen je i veći broj sanitetskih vozila.

Jurišić negirao krivicu

Apelacioni sud je u nalogu za ponavljanje prvostepenog postupka naložio Sudu da utvrdi zašto se tuzlanski garnizon povlačio i po čijoj naredbi.

Jurišić je u julu prošle godine, na početku ponovljenog suđenja, negirao krivicu, ističući da mu je “savjest mirna i obraz čist”.

Pored ostalog, naveo je kako nije bio starješina i da ni o čemu nije mogao samostalno donositi odluke.

Jurišić je bio uhapšen 14. maja 2007. godine na beogradskom Aerodromu “Nikola Tesla”, po međunarodnoj potjernici, a nakon što je Tužilaštvo za ratne zločine tri godine ranije preuzelo predmet od Vojnog tužilaštva u Beogradu.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić izjavio je u ponedjeljak da je Tužilaštvo zadovoljno presudom Jurišiću.

“Ovo suđenje je bilo suđenje visokog rizika, uz mnogo pritisaka na sud, naročito političkih. Ali, sud je pokazao da se držao zakona i pravde”, rekao je Vekarić novinarima ispred Specijalnog suda nakon izricanja presude.

On je naglasio da je Tužilaštvo zadovoljno jer je sud utvrdio da su navodi optužnice tačni i napomenuo da će, nakon razmatranja pisanog otpravka presude, odlučiti o daljim koracima.

‘Gorštačka hrabrost i čast’

Advokat Dozet je izjavio u ponedjeljak kako ne zna da li će Jurišić ponovo doći u Srbiju, istakavši da će se sigurno žaliti na presudu.

“Ilija Jurišić u Beograd je dolazio po pravdu i uredno se tri godine odazivao svim sudskim pozivima. On nije morao iz Tuzle da dolazi u Srbiju, jer Srbija nema nikakvo pravo da dela na teritoriji Bosne i Hercegovine”, rekao je Dozet novinarima ispred Specijalnog suda.

Advokat je ustvrdio da njegov branjenik “15. maja 1992. godine nije ukaljao svoj obraz” i da je to pokušao dokazati dolazeći na sva suđenja, jer je imao “gorštačku hrabrost i čast”.

“Ne znam da li će opet doći, da li će se usuditi. Ali, mi ćemo se boriti da bude jača sila prava od prava sile”, rekao je Dozet i uputio kritke na račun rada pravosuđa Srbije.

On je dodao da će žalba sigurno biti uložena Apelacionom sudu, koji je već jednom ukinuo prvostepenu presudu kojom je Jurišić bio osuđen na istu kaznu od 12 godina zatvora.

Bešlagić: Jurišić je žrtva laži

Ratni gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić, kojeg su vlasti Srbije, također, dovodile u vezu s navodnim ratnim zločinima na Brčanskoj Malti u Tuzli 1992. godine, izjavio je za Anadoliju da je čitav proces u postupku protiv Jurišića “urađen tako da Ilija Jurišić morao biti proglašen krivim”.

“To je nosens, apsurd, gdje čovjek ostaje bez riječi. Cilj ove presude je da se zaštite oni koji su podigli ovu tužbu. Izgleda da ovdje ostaje jedina istina ono što je rekao Dobrica Ćosić o tome kako Srbi lažu zbog sebe, zbog države, patriotizma… Cilj je da se kaže kako su svi drugi krivi, samo oni nisu i da je nad njima napravljena nepravda, iako se sve zna”, kazao je Bešlagić.

Prema njegovim riječima, Jurišić je “žrtva laži”.

“A istina je da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije još uvijek podiglo optužnicu protiv Mileta Dubajića [zapovjednika bivše JNA u Tuzli], da suoče ‘dvije istine’, gdje će samo prava istina pobijediti. Mislim da ćemo mi i Ilija dobiti satisfakciju. Ilija je žrtva presude, a svi ostali osumnjičeni, bilo ih je osam, a sve se sada svelo na tri čovjeka, žrtve suveć pet godina, jer ne mogu izaći iz Bosne i Hercegovine. To je tako. Možemo se nadati da će i ova država početi štititi svoje građane”, rekao Bešlagić.

Na novu presudu Jurišić i advokati imaju pravo žalbe u roku od mjesec dana.

Izvor: Agencije