Sud proglasio krivim bivšeg direktora SIPA-e

Sudskom presudom, od Lujića će biti oduzeta imovinska korist od 4.650 eura, pribavljena krivičnim djelom (Al Jazeera)
Sudskom presudom, od Lujića će biti oduzeta imovinska korist od 4.650 eura, pribavljena krivičnim djelom (Al Jazeera)

Sud Bosne i Hercegovine proglasio je bivšeg direktora Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine Mirka Lujića krivim za zloupotrebu službenog položaja i izrekao mu uslovnu kaznu zatvora od tri mjeseca, prenosi agencija Srna.

Ova odluka donesena je nakon ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivice, a zatvorska kazna neće biti izvršena ako optuženi u roku od jedne godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo, saopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

Sudskom presudom, od Lujića će biti oduzeta imovinska korist od 9.325 konvertabilnih maraka (oko 4.650 eura), pribavljena krivičnim djelom.

Lujić je 12. decembra s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine sklopio sporazum o priznanju krivice.

Zakup stana

Optužnicom, potvrđenom 4. oktobra, Lujić se tereti da je od oktobra 2008. do juna 2010. godine, kao direktor SIPA-e, zloupotrijebio službeni položaj i ovlaštenja te protivpravno, koristeći uvećane naknade na ime smještaja, drugome omogućio pribavljanje imovinske koristi i na taj način oštetio budžet Bosne i Hercegovine za 4.650 eura.

Prema navodima tužbe, Lujić je nadležnoj finansijskoj službi dostavio ugovor u vezi sa zakupom stana u Istočnom Sarajevu uz mjesečnu zakupninu od 500 eura što je gotovo dvostruko viši iznos od zakonom dozvoljenog.

Kao glavni inspektor SIPA-e, Lujić je penzioniran 15. juna prošle godine, nakon navršenih 40 godina radnog staža.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO