Sud poništava kreditne ugovore zbog kamata

Prvi osnovni sud u Beogradu poništio je ugovor između klijenta i poslovne banke, koji je regulirao vraćanje kredita za stan izdan u švicarskim francima. Sud je taj ugovor poništio, jer je utvrdio da je banka jednostrano donosila odluke o povećanju kamate na kredit.

Prvostepena presuda je jasna – banka je mimo zakona jednostrano podizala kamatu na ratu kredita.

Miroslav Rnjaković, advokat klijenta koji želi ostati anoniman, kaže da je iznos kredita 72.000 franaka. Za pet godina klijent je vratio samo 3.000 franaka. Ugovor je sada poništen, tako da banka nema pravo prodati stan, koji je pod hipotekom, dok ne bude donesena pravosnažna presuda.

“Kao razlog ništavnosti Sud je uzeo neodredivost ugovorne obaveze korisnika kredita, to jest činjenicu da je u ugovoru, spornom, ugovoreno pravo banke da jednostrano menja kamatu”, rekao je Rnjaković.

Klijenti u nezavidnoj poziciji

Ukoliko presuda postane pravosnažna, banka će biti u obavezi vratiti sve uplate klijentu. Korisnik kredita će vratiti dug onako kako je ugovorom i predviđeno.

Prema procjenama Udruženja klijenata banaka, u Srbiji su kredite u švicarskim francima uzele blizu 22.000 ljudi. Problem u otplati ima njih gotovo 2.400. Najveći dio pozajmica u francima odnosi se na stambene kredite.

Oni koji su zaduženi u švicarskim francima u Srbiji imaju problem i sa jačanjem te valute. Švicarski franak u Srbiji dvostruko je jači u odnosu na prije šest godina.

U Udruženju klijenata Efektiva kažu da su ovakvim načinom poslovanja i tumačenja kursa pojedine banke dovele klijente u nezavidnu poziciju. Prvostepena presuda može dovesti do lančane rekacije i na druge predmete.

Historijska presuda

“Ovo je istorijska presuda, koja će se verovatno odraziti na sve ostale. Ona jeste prvostepena. Mi se nadamo da će biti potvrđena i na drugom stepenu i da će, nakon toga, biti otvoren put svim onim korisnicima koji hoće da ponište kredite, gde je bilo povećavanja kamatnih stopa i kredita koji su inteksirani u švajcarskim francima i kredite gde je bilo korišćenja nezakonitih zelenaških zateznih kamata”, kaže Dejan Gavrilović iz ovog Udruženja.

Ovo je prva prvostepena presuda u korist jednog klijenta u sporu s bankom, koja je jednostrano izmijenila klauzulu u ugovoru.

“U Srbiji je Ustavom zabranjeno podnošenje kolektivne tužbe građana protiv poslovnih banaka, što je, naprimer, slučaj u Hrvatskoj. Građani koji su zaduženi u ‘švajcarcima’ mogu samo da podnose pojedinačne tužbe”, izvještava iz Beograda reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO