Preminula glumica Ružica Sokić

Glumila je u više od 180 filmova i televizijskih serija, a među najpoznatijim ostvarenjima su „Bokseri idu u raj“, „Kad budem mrtav i beo“, „Žuta"... (Tanjug)
Glumila je u više od 180 filmova i televizijskih serija, a među najpoznatijim ostvarenjima su „Bokseri idu u raj“, „Kad budem mrtav i beo“, „Žuta"... (Tanjug)

Glumica Ružica Sokić preminula je u četvrtak u Beogradu u 79. godini, potvrđeno je agenciji Tanjug iz Ateljea 212. Ona je preminula nakon duge i teške bolesti na odjelu neurohirurgije Kliničkog centra Srbije, a datum sahrane bit će naknadno saopćen.

Sokić je rođena 1934. godine u Beogradu, a još kao djevojčica učestvovala je u Dečjoj radio-dramskoj grupi Radio Beograda, dok je 1958. diplomirala glumu na Akademiji za pozorišnu umetnost u glavnom gradu Srbije.

Kraće vrijeme, kako navode mediji iz Srbije, bila je članica Savremenog pozorišta, a ubrzo potom prelazi u Atelje 212.

Upečatljiva Živka ministarka

Dnevni list Blic podsjeća kako će Sokić ostati kao jedna od najupečatljivijih glumica u ulozi Živke ministarke u komadu Branislava Nušića „Gospođa ministarka“.

„Mnogi ne mogu ni da naslute koliko je mene još od tinejdžerskih dana frustrirala glavna uloga u Nušićevom komadu ‘Gospođa ministarka’. Bila sam opsednuta glumom i scenom od detinjstva i videla sam sebe kao prvakinju drame, ozbiljnu glumicu koja oduzima dah pozorišnoj publici ulogama u antičkim tragedijama“, kazala je Sokić jednom prilikom za taj list.

Glumila je u više od 180 filmova i televizijskih serija, a među najpoznatijim ostvarenjima su „Bokseri idu u raj“, „Užička republika“, „Kad budem mrtav i beo“, „Žuta“, „Tesna koža“…

Ostvarila je i niz zapaženih uloga u pozorištu, za koje je nagrađena.

Dobitnica je brojnih priznanja. Objavila je knjigu sjećanja „Strast za letenjem“, a 2011. je dobila i nagradu Udruženja dramskih umetnika Srbije za životno djelo „Dobričin prsten“.

Izvor: Agencije


Povezane

Debitirao u filmu ‘Jutro’ 1966, a publika će ga pamtiti i po ulogama u serijama “Grlom u jagode” i “Bolji život”.

09 Feb 2013

Beogradski Atelje 212 u pozorišni život krenuo je orijentacijom ka novoj avangardnoj drami, čime je još 1956. godine najavio veliki preokret na tadašnjoj pozorišnoj sceni. „Atelje 212 je uvek, od svog osnivanja bila jedna otvorena kuća ka svetu. Uostalom, sam BITEF je upravo nastao ovde, zaslugom Mire Trailović i Jovana Ćirilova”, rekao je za Al […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO