Još 1.000 imena u Registru branitelja

Na prvu godišnjicu objave Registra branitelja i na polovini mandata, hrvatski ministar branitelja objavio je rezultate koji su prouzročili brojne dileme.

Tomislav Baković na ratištu je proveo dvije godine. Toliko mu i nedostaje radnog staža za odlazak u mirovinu. Danas prodaje kestene, jer je nakon 34 godine staža ostao bez posla. Nalazi se u Registru branitelja koji, smatra, ništa nije promijenio, kaže reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

“Nekom još bolje – učahurio se ono skroz, ima zakonski papire da je invalid ili šta. Onaj što je imao, imat će i dalje, ništa se nije promijenilo”, kaže hrvatski branitelj Tomislav Baković.

‘Odvajanje žita od kukolja’

Ministar branitelja misli drugačije. Objavu registra ocijenio je najuspješnijim potezom Ministarstva, nakon polovice odrađenog mandata.

Iako se za godinu broj branitelja povećao sa 502.000 na 503.000, svrha je, kaže, ispunjena.

„Polako ali sigurno odvajamo žito od kukolja”, kaže ministar branitelja Republike Hrvatske Predrag Matić.

Za godinu, utvrđeno je 55 lažnih branitelja, a u toku su policijske istrage na osnovu prijava za njih nekoliko hiljada. Jednu će ministar i sam podnijeti, i to na osnovu istrage komandanta jedne jedinice koji je u Registru pronašao 150 branitelja koji nisu bili njeni pripadnici.

“Ako ništa drugo, objavom Registra svi hrvatski građani i branitelji mogli su vidjeti i neka poznata lica koja su rat provela na čukama HTV-a, podno repa bana Josipa Jelačića i na ratištima od Svete Nedjelje do Dugog Sela”, kaže ministar Matić. 

No, opozicioni HDZ, Registar vidi kao potpuni promašaj.

“Objava je potpuni promašaj. Najava od 250 tisuća lažnih branitelja pokazala se potpuno promašenom i nije se pokazala točna”, kaže Josip Đakić, saborski zastupnik HDZ-a.

Opao interes za Registar

“Više puta sam rekao da jedan lažni branitelj državu košta milijun eura, a nas je objava registra koštala 30.000 kuna. Trideset tisuća naspram 55 milijuna eura, priznat ćete, dobra je brojka”, kaže ministar branitelja.

O brojkama razmišljaju i u braniteljskim udrugama. Ali u drugačijem kontekstu.

“Od 500 i nešto tisuća branitelja njih 430 tisuća nema ama baš nikakvo pravo. To je jedna politikanska i politička odluka koja, nažalost, nije donijela ništa, nije se odvoljilo žito od kukolja i nisu se slili milijuni u proračun – to nije bilo tako”, kaže Ilija Vučemilović, predsjednik Zbora braniteljskih brigada .

Nakon početnog velikog interesa, Registar branitelja sada mjesečno ima gotovo 30 hiljada pretraga i 15 hiljada posjetitelja. Razotkrivanje lažnih branitelja bila je, između ostalog, njegova svrha.

Vladajući ga doživljavaju kao uspjeh, ali ne i opozicija koja od početka tvrdi da se lažni branitelji ovako neće otkriti. 

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO