Federacija BiH bez antikorupcijskih zakona

Dom naroda Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine odustao je od rasprave o antikorupcijskim zakonima nakon što nisu prošli Zastupnički dom. Poslanici Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine optužili su za to kolege iz vladajuće većine.  Od dva bloka, kažu, priklonili su se onome za odgađanje borbe protiv kriminala i korupcije, javlja iz Sarajeva reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

“Stvar je savršeno jasna – glasanje je pokazalo jasno da se radi o dva HDZ-a [Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine i Hrvatska demokratska zajednica 1990], SDA-u [Stranka demokratske akcije] i SBB-u [Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine]. Nama je vrlo upitno zašto je SBB bio toliko protiv, ali očekujemo da će i oni to reći”, kaže Aner Žuljević, delegat iz SDP-a.

Fehim Škaljić, predsjevajući Zastupničkog doma (SBB), tvrdi kako su zakoni što ih je predložila federalna Vlada, predvođena SDP-om, upitni iz više razloga. Njihovo prethodno usuglašavanje sa strukom tražila je, podsjeća, i Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

“Visoko sudsko i tužilačko vijeće, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Vrhovni sud dali su svoja stručna stajališta u više od 60 tačaka oko toga šta je to nedoslijedno u zakonima koji su predloženi”, kaže Škaljić.

Predizborni zakoni

Problem je ukupna politička slika u Federaciji, poručuju iz redova dva HDZ-a. Situaciju da jedan blok stranaka uz SDP čini Vladu, a drugi blok, također uz SDP, većinu u samom Parlamentu, sve je manje održiva.

“Tvrdimo da su ovo predizborni zakoni. Rekao sam – Vlada mora raščistiti odnose unutar sebe. Bilo bi zaista moralno da ministri, pogotovo protiv koji su pokrenute kaznene prijave, daju ostavke”, rekao je Ivo Tadić (HDZ BiH).

U SDA-a, čiji ministri sjede u Vladi, ali je sama stranka u Parlamentu prešla u opoziciju, kažu kako je sada nejasno postoji li uopće parlamentarna većina te kakva je uloga Parlamenta, s obzirom da se u njemu najmanje odlučuje.

“Prije je bilo po kafanama, a sad se, eto, samo malo više diglo u restorane, od određenih lidera političkih partija”, kaže Zijad Mušić (SDA).

Antikorupcijski zakoni mogli bi se u parlamentarnu proceduru vratiti u januaru, najavljuju iz SDP-a. Mogući nedostaci, kažu u toj stranci, otklonit će se kroz konzultacije s Europskom komisijom.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Nema dogovora pet stranaka iz Federacije BiH o provođenju presude Sejdić-Finci ni nakon sastanka u Budimpešti sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fuleom. Razgovori se nastavljaju na stručnom nivou u Briselu. O ishodu sastanka u Budimpešti razgovaramo sa Dervom Sejdićem, apelantom pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO