Bebić na suđenju Sanaderu: Ne znam ništa

Sanader se nalazi u Remetincu otkad je u slučajevima INA-MOL i Hypo nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora (EPA)

Bivši predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić posvjedočio je danas na suđenju svom bivšem stranačkom šefu i premijeru Ivi Sanaderu da nije ništa znao o prodaji zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu, nakon koje je Sanader od saborskog zastupnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i mesara Stjepana Fiolića, navodno, primio više od 2,2 milijuna eura provizije.

U ovom slučaju su uz Sanadera na optuženičkoj klupi Stjepan Fiolić, koji je priznao je da je nakon nezakonite kupoprodaje zgrade u Planinskoj ulici bivšem premijeru predao više od 2,2 milijuna eura provizije, te Mladen Mlinarević, čija je tvrtka 2009. u procjeni, navodno, udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade, prije nego ju je za više od 10,4 milijuna eura kupilo Ministarstvo regionalnog razvoja, na čelu kojeg je tada bio Petar Čobanković. 

Krivnju je priznao i Čobanković, koji je nakon nagodbe s hrvatskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) osuđen na rad za opće dobro.

Bebić: Ne znam ništa

“Oko prodaje nekretnine u Planinskoj ne znam ništa”, kazao je, pak, danas Bebić na zagrebačkom Županijskom sudu, javlja Hina.

No, prisjetio se da je na stranačkom skupu u Karlovcu prije parlamentarnih izbora 2007. godine Sanader pozvao nekoliko suradnika povezanih s Hrvatskim šumama, koji su, prema prvom dogovoru, trebali otkupiti Fiolićevu zgradu u Planinskoj, ali da su u međuvremenu odustali.

Na sastanku su uz Bebića, koji je tada bio potpredsjednik Sabora i član Upravnog vijeća Hrvatskih šuma (HŠ), bili i direktor te javne tvrtke Darko Beuk, ministar Petar Čobanković i predstojnik nekadašnjeg vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović.

“Sanader je bio vrlo ljut na Beuka, možda i previše”, prisjetio se Bebić. Dodao je da je Sanader tada Beuku kazao da o prodaji zgrade treba razgovarati sa sindikatima koji su se protivili.

Bebić je rekao da se o zgradi u Planinskoj nikada nije razgovaralo ni na Upravnom vijeću HŠ-a, koje je održavalo tek dvije do tri sjednice godišnje.

Uzelac: Doznao sam iz medija

Potpredsjednik Sanaderove Vlade Slobodan Uzelac posvjedočio je da je o problemu kupoprodaje zgrade u Planinskoj saznao iz medija.

“To je na Vladi prošlo kao jedna od brojnih točaka, mimo moje posebne pozornosti”, rekao Uzelac, koji je objasnio i to kako su se donosile odluke, te na koji je način usvajan dnevni red na užem kabinetu Vlade.

Rekao je kako se ne sjeća da je Sanader o kupoprodaji zgrade u Planiskoj govorio na užem kabinetu ili na sjednici Vlade.

Jagoda Premužić, tajnica Vlade bivšeg premijera Ive Sanadera, na jučerašnjem je ročištu kazala, suprotno ranijem svjedočenju u istrazi, da je Čobanković na užem Vladinom kabinetu obrazložio kupnju zgrade u Planinskoj, nakon čega je prijedlog usvojen na zatvorenoj sjednici.

Na pitanje Sanaderove obrane zašto sada svjedoči drugačije nego u istrazi, kada je rekla da se o kupnji zgrade nije raspravljalo, nego da je prijedlog prije glasovanja na zatvorenoj sjednici iznijela Jadranka Kosor, Premužić je rekla da se detalja sjetila nakon intenzivnog razmišljanja.

Pet optužnica i šesta nepotvrđena

Sanaderu se sudi i u aferi “Fimi Media”, gdje se HDZ i njegovi bivši dužnosnici terete za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki, koji je, navodno, završio u stranačkom crnom fondu, ali i kod bivšeg premijera.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je u rujnu i optužnicu koja ga tereti da je, zajedno s bivšim vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem, 2008. godine poticao tadašnjeg predsjednika uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od skoro dva milijuna eura i da prodaje struju ispod tržišne cijene.

Sanadera čeka i nepotvrđena šesta optužnica, kojom ga se tereti da je HEP oštetio za 85 milijuna eura, potičući Mravka da šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju prodaje struju ispod tržišne cijene.

Sanader se nalazi u zatvoru u Remetincu otkad je u slučajevima INA-MOL i Hypo nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

Izvor: Agencije