Srbija želi katarske investicije

U Beogradu je, izložbom fotografija “Doha – moje putovanje ka otkriću”, obeležen nacionalni praznik Katara. Za Srbiju to je bila dobra prilika da podseti goste na svoje investicione potencijale.

Dve strane su već ušle u razgovore o katarskim investicijama, a u Srbiji se nadaju da će ti razgovori brzo biti konkretizovani, izveštava reporter Al Jazeere iz Beograda Dušan Hadži Nikolić.

Udruženje srpsko-katarskog prijateljstva želi bolje upoznati Srbiju sa Katarom.

“Osnovni cilj udruženja jeste približavanje dva naroda, znači srpskog i katarskog, kroz realizaciju projekata u kulturi”, kaže Dragan B. Tomić, predsednik Udruženja.

‘Čisti interes’

Članovi udruženja su Srbi koji su sarađivali sa katarskim kompanijama, ili su radili u Kataru, te su, osim što su upoznali tamošnju kulturu, razvili i poslovne kontakte.

Fotografije Dohe i kulturna razmena trebalo da zbliže dva naroda. Međutim, dve države će čvršću saradnju ostvariti, pre svega, kroz ekonomiju i investicije.

U prvih deset meseci 2013. godine zabležen je rast robne, za sada, skromne razmene između dve zemlje.

Srbija je u Katar kroz izvoz, između ostalog, električne energije i konsultantskih usluga, ostvarila saldo od 873.000 evra. Sa druge strane uvozni saldo je 3,3 milona evra.

Prva značajnija ekonomska saradnja između Srbije i Katara bila je dolazak Qatar Airwaysa.

“Nema ovde mesta nikakvoj ljubavi ili sentimentalnosti, ovde je sve bazirano na čistom interesu. Ukoliko ljudi procene da ovde mogu da zarade novac, oni će uložiti, ukoliko ne, otići će u neku drugu destinaciju”, kaže Rasim Ljajić, ministar trgovine i telekomunikacija Srbije.

U Kataru svakoj investiciji prilaze oprezno, objašnjavaju u Udruženju, ali interes postoji.

Most između evrope i Bliskog istoka

“Oni ne bi slali delegaciju na tom nivou da nisu zainteresovani i da ih Srbija ne zanima kao destinacija za jednu dobru poslovnu saradnju, što mi realno i jesmo, i možemo predstavljati most između Evrope i Bliskog istoka, odnosno konkretno Katara, za dalju realizaciju njihovih investicija”, rekao je Tomić.

Najavljeno je da će Srbija i Katar u prvoj polovini januara 2014. godine potpisati sporazume o ekonomsko-tehničkoj saradnji i zaštiti investicija. To bi trebalo da bude sigurnosna garancija za katarske investitore.

“Odnosi između Srbije i Katara u ovom trenutku su na početku, značajno poboljšani uspostavljanjem direktnih avionskih letova u smislu međusobne komunikacije, a sa potpisivanjem sporazuma, koji se očekuje u januaru, stvoriće se mogućnosti da se ta saradnja značajno razvija u budućnosti na obostranom interesu”, kaže Vojislav Jovanović, savetnik za strana ulaganja.

Predviđa se da će se obostrani interes naći u izgradnji hidroelektrana Bistrica i Đerdap 3. Ipak, sve će biti mnogo jasnije posle najavljenog sastanaka u januaru.

Izvor: Al Jazeera