Izložba o zločinima ‘Škorpiona’ u Beogradu

Policija je uoči otvaranja izložbe udaljila grupu od dvadesetak pripadnika uglavnom desničarskih organizacija (Al Jazeera)
Policija je uoči otvaranja izložbe udaljila grupu od dvadesetak pripadnika uglavnom desničarskih organizacija (Al Jazeera)

Policija, prije, tokom i za vrijeme izložbe posvećene albanskim žrtvama u Podujevu tokom 1999. godine u centru Beograda, nije privela nikoga iz grupe osoba koje su protestirale, rečeno je u srijedu navečer u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, prenosi Tanjug.

Izložbu, koja je održana u Kulturnom centru, obezbjeđivale su jake policijske snage, jer je prethodno nekoliko desničarskih organizacija najavilo proteste.

Policija je, uoči otvaranja izložbe “Bogujevci // Vizuelna istorija”, koja je omaž svim porodicama i žrtvama rata, udaljila u centru Beograda grupu od dvadesetak pripadnika uglavnom desničarskih organizacija, koji su protestirali protiv te postavke.

Okupljene su sa stepenica ispred Kulturnog centra opkolili policajci s opremom za razbijanje demonstracija, koji su ih bez upotrebe sile pomjerili ka nekadašnjem restoranu “Ruski car”.

Djeca preživjela pokolj

Postavka u formi umjetničke instalacije bavi se konkretnim ratnim zločinom, koji je počinila srpska paravojna jedinica “Škorpioni” nad članovima porodice Bogujevci u Podujevu u martu 1999. godine.

Kustos izložbe je Džejms Valmsli, a umjetnici Saranda Bogujevci, Jehona Bogujevci i Fatos Bogujevci, koji su preživjeli pokolj 14 članova porodice. 

Saranda, Jehona i Fatos bili su djeca kada su, teško ranjena, liječena u prištinskoj bolnici. Kasnije su prebačeni na liječenje u britanski Manchester, gdje sada žive.

Godine 2003. postali su prva djeca koja su svjedočila na suđenju za ratne zločine u Beogradu protiv bivšeg Škorpiona Saše Cvjetana.

Cvjetan je osuđen na 20 godina zatvora. Dejan Demirović postao je prvi optuženi ratni zločinac u historiji Kanade koji je izručen drugoj državi.

Demirović je postao svjedok-saradnik na suđenju 2008, a još četvorica Škorpiona osuđena su na po dvadeset godina zatvora.

Dačić obišao postavku

Poslije otvaranja izložbe premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je obišao postavku i razgovarao s organizatorima i preživjelim članovima porodice Bogujevci.

On je u izjavi novinarima istakao da svi koji su počinili zločine moraju odgovarati i da je, umjesto izvinjenja, mnogo važnije da svi koji su počinili zločine na bilo kojoj strani za to odgovaraju.

Dačić je rekao da se on s prvim potpredsjednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, kada su stigle informacije da postoje problemi u vezi sa organiziranjem izložbe i prijetnji, “založili da ta izložba bude održana”.

Izložbi je prisustvovao i lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, koji je ocijenio da tragedija porodice Bogujevci, u simboličnom smislu, pokazuje tragediju svih žrtava u sukobima u bivšoj Jugoslaviji.

On je rekao novinarima da to što je obišao postavku predstavlja izraz solidarnosti s organizatorima “i jasan stav nepristajanja na nasilje kojim se pretilo Kulturnom centru, koji je Srbiji omogućio da vidi pravu sliku onoga što je uradila sebi i drugima”.

Izvor: Agencije


Povezane

Egzekucija trojice braće Bitići 1999. je politička stvar, a srpske vlasti ne žele predati ‘velike ličnosti’, kaže Fatos Bitići, dok SAD apeluje na Srbiju da reši slučaj.

05 Dec 2013

Službeni Beograd potvrdilo je da su u selu Rudnica, na jugu Srbije, pronađeni ostaci ljudskih tijela. Saopćeno je da su pronađene kosti te da je u toku forenzička analiza. Istražitelji Tužiteljstva za ratne zločine iz Beograda i policija Srbije, nekoliko dana provjeravaju lokaciju za koju se sumnja da bi mogla biti masovna grobnica u kojoj […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO