Crna Gora otvorila pet poglavlja s EU-om

Crna Gora, EU, Podgorica, Otvaranje poglavlja, Pristupni pregovori, Europska unija, EU, Igor Lukšić, Štefan Fule (www.gov.me)
Crna Gora, EU, Podgorica, Otvaranje poglavlja, Pristupni pregovori, Europska unija, EU, Igor Lukšić, Štefan Fule (www.gov.me)

Na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Crne Gore Europskoj uniji u srijedu je ova zemlja otvorila pregovore u okviru pet poglavlja.

Uz poglavlje 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i sigurnost, Crna Gora je otvorila i poglavlja 5 – Javne nabave, 6 – Privredno pravo i 20 – Poduzetništvo i industrijska politika.

Kada su u pitanju najvažnija poglavlja, 23 i 24, ona neće moći biti zatvorena ukoliko Crna Gora ne bude ispunjavala očekivanja iz Brisela i bit će otvorena tokom cijelog pregovaračkog procesa.

Crna Gora će imati obavezu dva puta godišnje, u februaru i oktobru, dostaviti izvještaj vezan uz napredak u pregovorima o poglavljima 23 i 24.

Crnogorski ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić poručio je nakon otvaranja pregovora s EU-om u novih pet poglavlja da će Crna Gora učiniti sve da ostvari ambiciozni set ciljeva.

Benefiti za Crnu Goru

On je rekao da je u proteklih nekoliko mjeseci Crna Gora bila uspješna u procesu pregovaranja, u kojima je učestvovalo oko 3.000 ljudi, što je trećina administracije u Crnoj Gori.

“Aktivnosti na postizanju prioriteta na agendi EU-a u oblasti vladavine prava i oblasti privrede, odnosno ekonomije, i te oblasti donijeće benefite Crnoj Gori i njenim građanima”, kazao je Lukšić.

On je podsjetio da su poglavlja Pravosuđe i osnovna prava i Pravda, sloboda i bezbjednost, koja čine srž vladavine prava, okosnica novog pristupa u pregovorima i da je Crna Gora prva zemlja s kojom se to primjenjuje.

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule ocijenio je da je otvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24 važan korak u primjeni novog pristupa u pregovorima.

On je rekao da je Vlada Crne Gore pokazala odlučnost i posvećenost reformama koje treba uraditi da bi otvorila ova poglavlja.
Fule je kazao da su poglavlja pet, šest i 20 blisko povezana s poslovnim okruženjem u Crnoj Gori.

“Usklađenost ovih poglavlja pomoći će Crnoj Gori da se uskladi sa svojim privrednim subjektima i ekonomskim operaterima, kao i da doprinese odgovornom korištenju javnih fondova”, rekao je Fule.

Kandidat od decembra 2010. godine

Crna Gora je 29. juna 2012. godine u Briselu otvorila pristupne pregovore s EU-om, a ima status kandidata od 17. decembra 2010. godine.

Crna Gora je prva država s kojom se pregovori vode prema novom principu – među prvima će se otvoriti najvažnija poglavlja, 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i sigurnost, koja će biti otvorena tokom čitavog pregovaračkog procesa i zatvorena na kraju.

Brisel se odlučio za takav pristup kako se ne bi događalo da zemlje ulaze nespremne u EU-u.

Šest mjeseci nakon što su pristupni pregovori proglašeni otvorenim, Crna Gora je 18. decembra 2012. godine otvorila i odmah zatvorila poglavlje 25 – Nauka i istraživanje.

Drugo poglavlje koje je otvoreno i odmah zatvoreno 15. aprila 2013. godine bilo je poglavlje 26 – Obrazovanje i kultura.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO