Kosovo uvelo vize za bh. državljane

Prema Sporazumu, građanima se olakšava slobodno kretanje, pišu mediji (AFP)

Kosovo je donijelo odluku da uvede vize za državljane zemalja koje nemaju međunarodni sporazum za ulazak, transport ili boravak na kosovskoj teritoriji, a ta se mjera odnosi i na građane Bosne i Hercegovine, prenose prištinski mediji.

Elektronski mediji u Prištini prenose kako je Vlada Kosova na nedavno održanoj sjednici odlučila promijeniti režim ulaznih viza za strance na Kosovu, pa se među državama s tog popisa našla i Bosna i Hercegovina, koja nije priznala neovisnost Kosova i koja provodi vrlo oštar vizni režim za Kosovare.

Po vizu u Albaniju

Za provedbu odluke kosovska Vlada zadužila je Ministarstvo unutarnjih poslova, policiju i Ministarstvo vanjskih poslova iz kojeg stiže uputa državljanima BiH da po kosovske vize pođu u kosovsko veleposlanstvo u Albaniji.

Državljani zemalja za čije građane Kosovo uvodi vizni režim, ukoliko imaju validnu biometrijsku Schengen boravišnu vizu, kao i nositelji validnih višeulaznih šengenskih viza, bit će oslobođeni ishođenja kosovskih viza, ali će njihov boravak na Kosovu biti ograničen na 15 dana.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine saopštilo je da nije zvanično obaviješteno o navodnoj odluci o uvođenju viznog režima za građane BiH za ulazak na teritoriju Kosova.

“U kontaktu smo sa našom Ambasadom u Skoplju, koja je zadužena da navode provjeri i o istome hitno obavijesti MVP BiH”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije