Burna sjednica Parlamentarne skupštine BiH

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u ponedjeljak su na dnevnom redu bile važne teme.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije danas, kako je planirano, završio raspravu i izglasao u drugom čitanju državni budžet za 2014. godinu.

Među više od 100 predloženih amandmana, sporan je bio jedan i to amandman HDZ-a, kojim se traži da se oko tri miliona eura namenjenih za kapitalne investicije u Banja Luci preusmeri u Mostar.

Usvojeni predlozi SNSD-a

Sednica Predstavničkog doma je prekinuta i, kako je najavljeno, bit će nastavljena tek kada političke stranke po ovom pitanju pronađu zajednički jezik.

S druge strane, Dom naroda danas je usvojio izmene Izbornog zakona koje je predložio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i koje podrazumevaju usklađivanje naziva gradova i opština iz RS sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji. 

To jedan od bitnih preduslova kako bi opšti izbori sledeće godine mogli biti raspisani.

Međutim, drugi bitan preduslov, pitanje održavanja lokalnih izbora u Mostaru, nije danas rešen iako je i takav prijedlog bio na dnevnom redu.

SDA pokrenula pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa

Stranka demokratske akcije (SDA) pokrenula je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa jer za njih nije bio prihvatljiv predlog Kluba hrvatskog naroda da ceo Mostar bude jedna izborna jedinica, u kojoj bi se glasalo po principu jedan čovek – jedan glas.

SDA je isti potez povukla i kada su u pitanju izmene Zakona o Elektroprenosu. Navode da su takve izmene štetne po Bosnu i Hercegovinu, prije svega po njen energetski sistem. 

Te izmene podrazumevaju mogućnost da vlade dva entiteta između sebe podijele oko 50 miliona eura dobiti zajedničkog preduzeća Elektroprenos, a to je novac koji bi trebao biti uložen u obnovu i održavanje energetskog sistema države.

O tome će sad odlučivati tročlana komisija, i o jednom i o drugom pitanju. Imaju pet dana da daju odgovor na ovakav predlog SDA. Ukoliko u tome ne uspiju, odluka će biti na Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera