Kosovo: Počela naplata robe iz Srbije

Počela je naplata prometa robe i kapitala, koji iz Srbije idu na Kosovo, na prijelazima Jarinje i Brnjak. Kako su i Kosovo i Srbija potpisnici sporazuma CEFTA-e o slobodnoj trgovini, naplate carine neće biti. Naplaćivat će se PDV i trošarine. Bilo je i nezadovoljnih, koji su zbog nove regulative blokirali promet nedaleko od prijelaza Jarinje.

„Zbog početka naplata trošarina poslijepodne je nekoliko vozača kamiona sa sjevera Kosova blokiralo teretni promet na kilometar od prijelaza Jarinje“, izvještava reporter Marin Veršić.

Putnički promet nije bio zaustavljen. Prvi kamioni Jarinje i Brnjak uspjeli su proći još jutros.

Radovan Atanacković, vozač kamiona, kaže: “Procedura je normalna, osim dugog čekanja, čekao sam 30 sati, a što se tiče papira normalna procedura, pošto je roba iz Njemačke, idem u Kosovsku Mitrovicu na rascarinjenje i u Prištinu na istovar.”

Od danas primjerice, roba namijenjena Leposaviću, neće se morati upućivati na terminal u južnom dijelu Mitrovice, već će se sve trošarine i PDV plaćati na samom prijelazu.

Izgubili milione

Lulzim Rafuna, generalni direktor Carine Kosova, objašnjava: „Do sada mi smo izgubili milione evra jer nismo bili prisutni na ta dva granična prelaza a od danas ćemo dobiti milione od kontrole koje vršimo na ta dva granična prelaza. Ako se referišemo podacima zadnjih dve godina onda mi možemo očekivati da ćemo prikupiti dažbine u vrednosti do 18 miliona evra.”

Srpske lokalne vlasti apeliraju da se poštuje sporazum. Dragan Jablanović, gradonačelnik Leposavića, govori:

“Ne bi trebalo da se cene povećavaju, jer svi privatnici i druga preduzeća u centralnoj Srbiji plaćaju veći PDV, 20 odsto, a privatnici sa sjevera Kosova i Metohije platit će 16 odsto što znači 4 odsto manji PDV, a ostale dadžbine su iste kao i u centralnoj Srbiji, što znači da bi roba trebala biti jeftinija za taj procenat.”

Prema briselskom sporazumu, sredstva prikupljena na prijelazima ići će u Fond za razvoj sjevera, kojeg nadzire Evropska unija. Novci bi trebali poboljšati životni standard građana Kosova, i utjecati na povećanje investicija.

Izvor: Al Jazeera