Zastupnici usvojili proračun bh. institucija

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila je u prvom čitanju Prijedlog zakona o proračunu institucija i međunarodnih obveza za iduću godinu, a prema zakonskom nacrtu proračun iznosi nešto manje od 900 milijuna eura.

Ukupni prihodi za servisiranje vanjskog duga su blizu 420 milijuna eura, što je za oko sedam posto više u odnosu na ovogodišnji proračun. Preostalim iznos bit će financiran rad institucija.

„Rokovi su već probijeni, obzirom da je 9. decembra bio rok kad su trebali biti usvojeni i entitetski budžeti, ali i državni budžet za 2014. godinu. Odugovlačenje će samo odložiti najavljeni sastanak s predstavnicima MMF-a zakazan za drugu polovinu januara“, javlja reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.

Dodaje i kako su zastupnici raspravljali o krivici zašto se toliko dugo čekalo na usvajanje tog važnog akta te se moglo čuti kako krivicu snose sve institucije koje su zadužene za donošenje zakona.

Protiv usvajanja zakona glasali su SDA, Stranka za BiH i HSP, no ni ostale stranke koje su glasale za proračun nisu u potpunosti zadovoljne. Navodno se priprema 100-ak amandmana za drugo, odnosno konačno čitanje.

Izmijenjen zakon o Elektroprijenosu

Odmah poslije proračuna, zastupnici su usvojili i izmjene zakona o Elektroprijenosu po žurnom postupku kojima je predviđeno da skupština dioničara, na prijedlog upravnog odbora, donosi odluku o načinu raspodjele dobiti, uključujući i akumuliranu dobit.

Ovaj prijedlog izazvao je veliko negodovanje međunarodne zajednice čiji su predstavnici u nekoliko navrata pozivali parlamentarce da ga odbiju.

Smatraju da Prijedlog zakona ne oslikava ključne zaključke usuglašene između Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH te ministara oba entiteta nadležnih za sektor energetike s jedne strane i Europske unije s druge strane tokom sastanka na ministarskom nivou iz studenog prošle godine.

Iduća sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojem će se proračun naći u drugom čitanju, zakazana je za 16. prosinca.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada