Prosvjed protiv prodaje profitabilne tvrke

U Zagrebu je održan novi prosvjed sindikata Hrvatskih željeznica (HŽ) zbog najavljene privatizacije tvrtke Pružne građevine.

Riječ je o jednoj od rijetkih unutar HŽ-ova sustava koje posluju s profitom. Hrvatske željeznice s oko 17 tisuća zaposlenih jedno su od najvećih državnih poduzeća, za koje se godišnje izdvaja oko 260 milijuna eura.

Veliki proračunski teret vlada Zorana Milanovića pokušava riješiti privatizacijom, čemu se sindikati oštro protive.

Petstotinjak sindikalista Hrvatskih željeznica na Markovom trgu u vrijeme sjednice Vlade iskazali su nezadovoljstvo zbog najavljane privatizacije tvrtke Pružne građevine.

Među njima i 53-godišnji Stjepan, koji je u poduzeću zaposlen 30 godina. U slučaju prodaje tvrtke, strahuje za svoje radno mjesto.

Sindikati: Prodaja Pružnih građevina promašena

“Strahujemo, normalno da strahujemo jer ako dođe novi vlasnik, onda će dovesti radnike tamo iz Rumunjske, a mi ćemo na ulicu i doma na socijali. Niti za mirovinu niti posao? Tako je najgore s 53 godine, ni simo ni tamo”, kaže Stjepan.

Slično razmišljaju i njegove kolege, a neki su već prošli kroz privatizaciju HŽ-ovih tvrtki kćeri. 

“Ja sam zaposlen šest godina u HŽ-u, prošao sam privatizaciju RVR-a i ostao bez posla u trenutku kada su ljudi najviše uzimali kredite”, kaže Andrija.

“Obično to završi vrlo loše po radnike, obično ostave samo one mlađe radnike”, dodaje Vlatko, također radnik HŽ-a.

U sindikatu željeznica smatraju kako je prodaja Pružne građevine promašen potez jer, tvrde, riječ je o jednoj od najprofitabilnijih unutar Hrvatskih željeznica, javlja reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Zapošljavaju oko 2.000 radnika, od čega 1.500 stalnih. Ovogodišnji profit tvrtke je oko 17 milijuna eura, a u budućnosti bi, kažu, mogao biti i veći.

“Složili su natječaj da je jedino stranci mogu kupiti. Taj profit, jer vlada je odlučila da se obnova pruga intenzivira, taj profit će netko izvući iz Hrvatske. Mi smatramo da je to nepotrebno, da tvrtka ima perspektivu, čak i da se natječe u inozemstvu za investicije”, tvrdi Ivan Forgač, predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara.

Svoje su zahtjeve i pismeno predali ministru prometa, s kojim žele sjesti za stol i pregovarati o sudbini tvrtke. No, ministar smatra kako za tim nema potrebe. 

Ministar: Nema straha za radna mjesta

“Nema straha za radna mjesta, proces privatizacije ide svojim tokom, to nije djelatnost HŽ infrastrukture, već djelatnost koju mora obavljati privatan partner. Privatizacija ide dalje, a radnicima će, kao u slučaju zračne luke, biti garantirana prava u narednim godinama. No, pričekajmo, sve će potrajati obarem još šest mjeseci”, poručuje ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić. 

Sindikalisti su također nezadovoljni stanjem u tvrtkama HŽ Cargo i Putnički prijevoz, u kojem je, ističu, pad prihoda od prijevoza roba i putnika iz godine u godinu sve veći.

“Usluga nije dobra, a bojimo se da će zimi sada opet doći do kolapsa kakav je bio. Uprava umjesto da digne kvalitetu, otpušta ljude”, kaže Ivan Forgač.

Proces privatizacije HŽ Carga je u tijeku, a budućim vlasnikom mogla bi postati rumunjska tvrtka Feroviar, koja je pobijedila je na natječaju za kupnju 75 posto udjela.

No, do danas taj proces još nije dovršen.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO