Jahjaga za dijalog sa svim građanima Kosova

Jahjaga: Potrebna je puna primjena Sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, zato što on samo tako može imati smisla (Anadolija)

Uspješno završeni lokalni izbori su uspjeh naroda, institucija i međunarodnih partnera Kosova i otvaraju put evropskim integracijama Kosova, izjavila je u četvrtak predsjednica Kosova Atifete Jahjaga.

“Ti izbori su pokazali da smo odgovorni u organizaciji i održavanju važnog procesa, u kome je dokazano da je glas građana Kosova kao njihovo pravo – slobodan”, kazala je ona u godišnjem obraćanju poslanicima Skupštine Kosova.

Ocijenila je da su lokalnim izborima, održanim prvi put na cijeloj teritoriji Kosova, građani bliži jedni drugima i da je počela integracija svih zajednica u kosovsko društvo i institucije.

Uslovljavanje integracija

Rekla je da ratne rane na Kosovu još nisu zacijeljene, ali da je dijalog jedini put da se prevaziđu razlike i ostvare dobrosusjedski odnosi između Republike Kosova i Republike Srbije, prenosi Anadolija.

“Ono što nam sada treba je puna primjena Sporazuma o normalizaciji odnosa, zato što on samo tako može imati smisla. Primjena treba ići poglavlje po poglavlje, korak po korak. Želimo da sporazum izbliza nadgleda Evropska unija, kao i Sjedinjene Američke Države”, kazala je Jahjaga.

Ona je istakla da međunarodna zajednica treba usloviti evropske integracije Srbije primjenom Briselskog sporazuma s Kosovom.

Ocijenila je, također, kako je jako važan dijalog sa svim građanima, kako bi se zajednički izgradila budućnost Kosova.

Obraćajući se na srpskom jeziku, predsjednica Kosova je rekla: “Mi dokazujemo kako je moguće da zajedno izgradimo našu budućnost u ovoj našoj jedinstvenoj zemlji, kao ravnopravni građani, bez obzira na našu nacionalnu ili versku pripadnost i da svi težimo ka evropskim integracijama.”

Predsjednica Jahjaga je istakla da je Kosovo priznalo više od 100 zemalja, da je EU počela pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom, te da se očekuje završetak tih pregovora na proljeće iduće godine.

Predstoji puno izazova

Dodala je da je Kosovo usvojilo strateški plan za evropske integracije, ali da ima još puno izazova koji predstoje, a među njima je najvažniji borba protiv organiziranog kriminala i korupcije.

U tom procesu važna je i pomoć Misije EU-a na Kosovu, EULEX-a, kazala je Jahjaga, naglasivši da je prenos ovlaštenja sa te misije na kosovske institucije povezan s izgradnjom punog kapaciteta u pravosudnom sistemu.

Predsjednica Kosova je u svom godišnjem govoru istakla i važnost podrške školovanju djevojčica i djevojaka, kao i podrške osnaženju žena u svim sferama života.

Ocijenila je da Kosovo mora sačuvati laički karakter zemlje, u kojoj vlada tolerancija prema svim vjerskim zajednicama.

Izvor: Agencije