EP: Albanija zaslužuje status kandidata

Rezolucija o napretku je sastavljena na temelju izvješća koje je pripremio hrvatski zastupnik Nikola Vuljanić (AFP)

Europski parlament izglasao je u četvrtak, na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, pravno neobvezujuću rezoluciju kojom poziva zemlje članice da Albaniji dodijele kandidatski status.

Rezolucija o napretku je sastavljena na temelju izvješća koje je pripremio hrvatski zastupnik Nikola Vuljanić, koji je izvjestitelj EP-a za Albaniju, javlja Hina.

“Mi šaljemo jednoglasnu poruku Vijeću da Albanija zaslužuje kandidatski status. Ona je napredovala u reformama, posebice u zakonodavnim reformama, i dosegnula novi stupanj političke zrelosti kada je mirno i uredno provedena smjena vlasti nakon parlamentarnih izbora u lipnju”, rekao je Vuljanić nakon glasovanja.

Vuljanić je izrazio uvjerenje da albanski narod i političke snage u zemlji mogu svladati preostale prepreke i poboljšati politički dijalog ako za to imaju potporu Europske unije.

Odluke samo uz suglasnost svih članica

Po rezoluciji, glavni izazov ostaje široko rasprostranjena korupcija i nekažnjivost zločina.

Stoga se od Albanije traži da donese mjere koje će ojačati neovisnost pravosuđa i borbu protiv korupcije, organiziranog kriminala, trgovine ljudima, oružjem i drogama.

Europska komisija je u svom izvješću o napretku, objavljenom u listopadu, zaključila da bi Albanija trebala dobiti kandidatski status, pod uvjetom da dovrši ključne reforme u području pravosuđa i javne uprave i da usuglasi novi parlamentarni poslovnik.

Sljedeći tjedan na dnevnom redu Vijeća za opće poslove su i pitanja proširenja.

Vijeće o pitanjima proširenja može donijeti odluke samo ako postoji suglasnost svih zemalja članica.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada