Sabor odlučio: Hrvatska ide na referendum

Hrvatski sabor danas je prihvatio odluku da se za 1. prosinca raspiše referendum na kojemu će građani, na zahtjev Građanske inicijative “U ime obitelji”, odlučivati žele li da se u Ustavu brak definira kao zajednica muškarca i žene.

Odluka o raspisivanju referenduma prihvaćena je sa 104 glasa za, 13 zastupnika je bilo protiv, dok je pet zastupnika bilo suzdržano. 

To će biti treći državni referendum u hrvatskoj povijesti, a prvi koji se raspisuje na temelju prikupljenih potpisa građana.

HNS odbio podržati odluku

Sabor je odbio prijedlog Kluba nezavisne Jadranke Kosor i Hrvatske građanske stranke (HGS) da od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja o ustavnoj definiciji braka, zbog čega su zastupnici Hrvatske narodne stranke (HNS) odbili podržati odluku o raspisivanju referenduma. 

Dio zastupnika HNS-a bio je protiv, a dio ih je ostao suzdržan u glasovanju o raspisivanju referenduma za 1. prosinca.

Da HNS-ovci neće poduprijeti tu odluku prije glasovanja je najavio predsjednik njihova kluba Jozo Radoš, koji je protumačio da se u raspisivanju referenduma sukobljavaju načela prava građana na referendum i zaštite prava manjina.

“Odlučili smo poduprijeti prvo načelo, no u međuvremenu je odbijen zahtjev za ocjenom ustavnosti i mi takvu odluku nećemo podržati”, rekao je Radoš. Smatra da je Ustavni sud morao ocijeniti ustavnost pitanja o kojem postoje dvojbe u javnosti.

Reiner: ‘Vremena jednoumlja su iza nas’

“Postoje ozbiljne sumnje u ustavnost tog pitanja, jer se njime ugrožava pravo jedne manjine u hrvatskom društvu. HNS tu odgovornost neće preuzeti”, poručio je Radoš.

Željko Reiner (Hrvatska demokratska zajednica) uzvratio je, pak, da vladajući sve one koji misle drugačije i imaju drugačiji svjetonazor smatraju svojim neprijateljima. Ustvrdio je da se protiv referenduma vodi medijska kampanja, te poručio da su “vremena jednoumlja iza nas”.

“Unošenje ovakve formulacije u Ustav ne diskriminira nikoga niti ikome oduzima išta”, ustvrdio je Reiner, podsjetivši da definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene postoji i u Obiteljskom zakonu. “Nitko nikad zbog te formulacije nije rekao da je neka skupina diskriminirana”, kazao je Reiner.

Amandmani HDZ-a postali dio odluke

Građansku inicijativu “U ime obitelji” svojim je potpisima poduprlo više od 740 tisuća građana, a njihove su potpise inicijatori Saboru predali još prije četiri mjeseca.

Odbor za Ustav Saboru je potom predložio donošenje odluke po kojoj bi se građani na referendumu odlučili tek o pokretanju ustavnih promjena, o kojima bi u konačnici odlučivao Sabor, dakle ne i o samoj promjeni Ustava.

Na takav prijedlog reagirao je Ustavni sud, tumačeći da je referendumska odluka obvezujuća, da ima trenutačni pravni učinak, da bi potvrdan odgovor na referendumsko pitanje automatski značio promjenu Ustava, te da Sabor o tomu više ne može odlučivati.

Odbor za Ustav jučer je prihvatio HDZ-ove amandmane, kojima je odluka o raspisivanju referenduma usklađena s takvim mišljenjem Ustavnog suda, a ti su amandmani danas i službeno postali dio odluke.

SDP i HDZ protiv ocjene ustavnosti pitanja

Iako je nekoliko saborskih klubova tijekom rasprave iznijelo mišljenje kako bi Sabor trebao tražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, tome se usprotivio HDZ, a ni Socijaldemokratska partija (SDP) se nije priklonila.

Predstavnici Građanske inicijative u Hrvatskoj predali su u srijedu Saboru potpise koje su sakupili putem društvene mreže u utorak, tražeći da se od Ustavnog suda zatraži ocjena ustavnosti referendumskog pitanja.

“Inicijativa je u svega 12 sati putem društvene mreže okupila blizu 4.000 ljudi, nakon čega je napravljen probir i izdvojeno 1.383 ispravnih potpisa”, rekla je tada predstavnica inicijative Nataša Škaričić.

Dodala je da će Inicijativa, ako Sabor to ne učini, sama Ustavnom sudu uputiti zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

Izvor: Agencije