Protest mještana Beransela protiv deponije

Pozivu Beranselaca odazvali su se neki zastupnici opozicije (Al Jazeera)

Stanovnici crnogorskog Beransela, vezani lancima, te predstavnici ekoloških organizacija protestvovali su pred Skupštinom, tražeći od zastupnika da se uključe u rješavanje problema deponije na Vasovim vodama.

Mještani i Opština Berane godinama se sukobljavaju u vezi sa odlaganjem smeća na toj lokaciji, a problem je eskalirao kada je odlučeno da Vasove vode postanu regionalna deponija za sjever Crne Gore.

Dok opština tvrdi da ima sve dozvole za odvoz smeća, stanovnici tog kraja upozoravaju na to da ugrožava njihove živote.

Pozivu Beranselaca odazvali su se zastupnici opozicije, njih desetoro, koji su danas ispred Skupštine potpisali i inicijativu za kontrolno saslušanje ministara zdravlja te održivog razvoja i turizma, Miodraga Radunovića i Branimira Gvozdenovića, kako bi ona bila uvrštena na prvu narednu sjednicu Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje.

‘Saslušanje odgovornih’

Zatražili su i to da budu saslušani predsjednik opštine Berane Vuka Golubović, direktor beranskog javnog preduzeća Komunalno Milijana Vučeljić i vršilac dužnosti direktora Agencije za zaštitu životne sredine Ervin Spahić, prenose crnogorski mediji.

Takva inicijativa podnijeta je prije dva mjeseca uz podršku dijela NVO sektora, ali je predsjednik odbora Predrag Sekulić nije uvrstio u dnevni red.

Demonstranti ispred Parlamenta ponovili su zahtjev predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću da pomiluje sve mještane osuđene na zatvorske i prekršajne kazne tokom pokušaja da spriječe odlaganje otpada na Vasovim vodama.

Nakon protesta najavili su da će se vratiti na blokade.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO