Vijeće srpske manjine za ćirilicu u Vukovaru

Gradsko vijeće Vukovara izmijenilo je Statut čime su hrvatski jezik i latinično pismo jedino u službenoj upotrebi (Goran Ferbezar / Pixsell)

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine grada Vukovara Đorđe Macut najavio je da će od Ministarstva uprave zatražiti neprimjenu izmijenjenog Statuta grada i ocjenu njegove zakonitosti, a reagirat će kad dobiju Statut i vide usvojene izmijene.

„Vijeće srpske nacionalne manjine grada Vukovara još nije zaprimilo izmijenjeni Statut te sve i da hoće reagirati, ne može to učiniti dok članovi Vijeća ne vide usvojene izmjene Statuta“, izjavio je Macut agenciji HINA.

Najavio je, međutim, kako će vukovarsko Vijeće srpske nacionalne manjine „zasigurno izraziti nezadovoljstvo usvojenim izmjenama Statuta te će, posve je sigurno, od Ministarstva uprave zatražiti da se on ne primjenjuje.

„Od Ministarstve uprave zatražit ćemo ocjenu zakonitosti izmijenjenog Statuta i o tome obavjestiti i Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske“, najavio je Macut.

Mjesto posebno pijateta

Na sjednici vukovarskog Gradskog vijeća, održanoj u ponedjeljak, usvojene su izmjene i dopune Statuta grada Vukovara kojima se područje grada Vukovara proglašava mjestom posebnog pijeteta, te propisuje da je u Vukovaru službeni jezik hrvatski i pismo latinično, te da se područje grada Vukovara u cijelosti izuzima od primjene odredaba Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, te od članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Vijeće srpske nacionalne manjine grada Vukovara još nije zaprimilo izmijenjeni Statut te sve i da hoće reagirati, ne može to učiniti dok članovi Vijeća ne vide usvojene izmjene Statuta“, izjavio je Macut.

Izmjene Statuta u vukovarskom Gradskom vijeću prihvaćene su glasovima devet vijećnika HDZ-a i tri HSP-a dr. Ante Starčevića te predsjednika Vijeća Željka Pinjuha, koji je ljetos zbog priklanjanja koaliciji HDZ-HSP AS u vukovarskom Vijeću brisan iz članstva SDP-a.

Osam vijećnika SDP-a bilo je suzdržano, dok su trojica vijećnika SDSS-a glasali protiv izmjena Statuta.

Izvor: Agencije