Sabor raspravljao o referendumu o braku

Predstavnici građanske inicijative u Hrvatskoj predali su Saboru potpise koje su u utorak putem društvene mreže skupili tražeći da se od Ustavnog suda zatraži ocjena ustavnosti referendumskog pitanja inicijative U ime obitelji, po kojem bi se građani izjašnjavali jesu li za to da se u Ustav unese da je brak životna zajednica muškarca i žene.

“Inicijativa je u svega 12 sati putem društvene mreže okupila oko 4.000 ljudi, nakon čega je napravljen probir i izdvojeno je 1.383 ispravnih potpisa”, rekla je Hini predstavnica inicijative Nataša Škaričić.

Dodala je da će inicijativa, ako Sabor to ne učini, sama Ustavnom sudu uputiti zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

“Smatramo nedopustivim da se na ustavotvorni referendum izlazi bez preciznog odgovora na dvojbe koje otvara sadržaj moguće izmjene Ustava. Korektnost forme i procedure u ovako važnom trenutku nije dovoljna”, istaknula je Škaričić.

Rasprava u Saboru

Hrvatski saborski zastupnici u srijedu su raspravljali o raspisivanju ovog referenduma, a zbog uzavrele atmosfere, sat nakon početka rasprave određena je treća stanka u zasjedanju, prenosi Hina.

Stanku je tražio Klub Hrvatske demokratske zajednice, kojemu je zasmetala izjava Igora Kolmana, zastupnika Hrvatske narodne stranke, da se iz rasprave vidi da je motivacija za referendum bila politički obračun te da se “sad vidi kako je nastao taj prljavi pokret”.

“Nikad se do sada nije dogodilo da se neka građanska inicijativa nazove prljavim pokretom, a oko 750.000 građana koji su potpisali tu inicijativu podupirateljima prljave politike”, uzvratio je akademik Željko Reiner, potpredsjednik Sabora i član HDZ-a.

“Može li netko samo zato što je drugačijeg svjetonazora biti predmet difamacije, omalovažavanja i vrijeđanja? Zaklinjete se u toleranciju, a kad netko misli drugačije od vas, onda je to prljavi pokret”, poručio je Reiner.

Kolman je rekao da brak u Hrvatskoj nije ugrožen.

“Radi se o teškoj manipulaciji i zamjeni teza, zbog koje je dio ljudi u Hrvatskoj stekao dojam da se radi o ugrozi braka i obitelji, što nije istina. Dapače, dio građana traži pravi na brak kakvo imamo mi ostali”, kazao je Kolman.

Reiner je ranije rekao da je Inicijativa svojevrsni odgovor na “nasilno uvođenje spolnog odgoja u škole”.

On smatra da rodna ravnopravnost ne bi smjela biti dio zdravstvenog odgoja, na što mu je iz redova vladajućih odgovoreno da nitko roditeljima ne osporava da djecu kod kuće odgajaju kako žele, ali da je obveza države uvesti spolni odgoj.

Marin Jurjević iz Socijaldemokratske partije pozivao je Reinera da bude dosljedan do kraja i predloži da se medicinski mora utvrditi pol svih koji stupaju u brak.

‘Svjetonazorski sukob’

HDZ tvrdi da nema protuustavnosti u referendumskom pitanju “želite li da u Ustav uđe definicija da je brak životna zajednica žene i muškarca”.

“‘Da’ za referendum, ‘da’ s tim referendumskim pitanjem, ‘da’ da odluka na referendumu, kakva god bila, ima trenutni pravni učinak”, naglasio je Vladimir Šeks iz HDZ-a.

Pozivajući se na tri međunarodna pravna akta, na dvije presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, Šeks je ocijenio da nema ustavnopravnih razloga da Sabor traži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

HDZ snažno podržava raspisivanje referenduma, vjeruje da će ga Sabor i raspisati, ali bez dodatka da se odluka ne referendumu ponovno propituje i o njoj se odlučuje u Saboru, poručio je Šeks.

Laburist Dragutin Lesar kazao je da su za referendum oni koji su “opstruirali radnički referendum i koji su 2010. godine unakaradili pravni okvir referendumskog odlučivanja”.

On je istakao da je rasprava u srijedu pokazala da se tema referenduma ne koristi u korist građana koji imaju pravo izaći na referendum, nego za “svjetonazorski sukob”.

Milorad Pupovac iz Samostalne demokratske srpske stranke za inicijativu je kazao da nije dobra te da bi Hrvatska, da je kojim slučajem pokrenuta prije ulaska u Europsku uniju, i dalje čekala na ulazak.

“Ono što je danas tema je da su iskorištene ustavne i zakonske pretpostavke da se raspiše referendum i da se volja birača, kakva god bila, provede u Ustav”, rekao je Josip Salapić iz Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje.

Pripadnike Katoličke crkve pozvao je da se sjete riječi pape Franje da “nismo ni pozvani da ikome sudimo”.

Izvor: Agencije


Povezane

Skupljeno 740.000 potpisa za referendum na kojem bi se građani izjašnjavali da li su za to da se u Ustav Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica između muškarca i žene.

Published On 14 Jun 2013

Ustavni sud Hrvatske upozorio je da na referendumu o definiciji braka kao zajednici žene i muškarca odlučuje narod, a ne Sabor. To je suprotno stavu vladajućih, koji tvrde da rezultate referenduma potvrđuje ili odbacuje dvotrećinska saborska većina. Opozicija je zadovoljna, kao i građanska inicijativa “U ime obitelji”, koja je i prikupila dovoljno potpisa za referendum o […]

Published On 29 Oct 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO